Kot so v Merkurju pojasnili za STA, ima sklenjeni dogovor z bankami na Merkurjevo poslovanje podoben oziroma komulativno celo večji učinek kot likvidnostno posojilo, saj bodo več denarnega toka lahko namenili uravnavanju zalog in bodo s tem izboljšali prodajo. "Skupni učinek zamrznitve plačevanja finančnih obveznosti bo v letu 2013 presegel deset milijonov evrov," so zagotovili.

Ob začetku pogajanj za premostitev likvidnostnih težav so pogovori februarja letos sprva tekli o zagotavljanju 16-milijonov evrov svežega posojila. Načrt finančnega prestrukturiranja ob prisilni poravnavi Merkurja leta 2010 je namreč predvideval, da bo družba za zagotavljanje likvidnosti prejela 63 milijonov evrov, vendar je do zdaj dobila le 42 milijonov.

Zaradi neodobritve drugih posojil je likvidnost v začetku letošnjega leta dosegla kritično točko, normalno poslovanje pa je bilo močno oteženo. Ker je postopek prodaje Merkurja že v teku pa so se namesto kratkoročnega posojila z bankami upnicami dogovorili za zamrznitev finančnih obveznosti do konca tega leta.

Uprava Merkurja je letos že začela tudi pogovore z bankami in lizing družbami, ki so v postopku prisilne poravnave postale največje lastnice Merkurja, glede možnosti vstopa strateškega partnerja, pri njegovem iskanju pa jim pomaga finančni svetovalec Roland Berger. V Merkurju so prepričani, da je za dokončanje finančne sanacije in nadaljnje uspešno poslovanje segmenta DIY oziroma Naredi sam ter blagovne znamke Merkur, za zdravi del Merkurja potrebno poiskati investitorja.