Z novimi omejitvami cen pri mobilnem gostovanju bodo odhodni klici stali največ 24 centov na minuto + DDV, kar predstavlja 17 odstotkov manj kot lani, so sporočili iz Evropske komisije. Prejeti klici pa bodo lahko stali največ sedem centov na minuto + DDV, kar glede na lani predstavlja 12,5-odstotno znižanje.

Za pošiljanje kratkega sporočila največ osem centov + DDV

Za pošiljanje kratkega sporočila bo mobilni operater lahko zaračunal največ osem centov + DDV, kar je 11 odstotkov manj kot lani. Operaterji lahko sicer po želji ponudijo tudi nižje cene in nekateri so za klice in pošiljanje kratkih sporočil že začeli v celoti odpravljati premije ali vzpostavljati območja brez stroškov gostovanja v določenem predelu Evrope.

Prihranili bodo tudi turisti, ki bodo po 1. juliju obiskali Hrvaško, saj bo prenos podatkov skoraj 15-krat cenejši, pošiljanje kratkih sporočil ali klicanje v katero koli drugo državo EU pa bo 10-krat cenejše.

Predlagani ukrepi nemškega regulatorja niso skladni z načeli in cilji EU

Evropska komisija je sicer danes nemškega regulatorja trga telekomunikacij pozvala k spremembi ali umiku projektov, ki bi v Nemčiji lahko prinesli zvišanje cen zaključevanja klicev v mobilnih omrežjih. Tako povečane cene bi namreč za več kot 80 odstotkov presegle cene enakih storitev v večini držav članic EU.

"Predlagani ukrepi nemškega regulatorja niso skladni z načeli in cilji EU na področju telekomunikacij, na podlagi katerih morajo države članice spodbujati konkurenco in ščititi interese potrošnikov v EU ter podpirati razvoj enotnega trga," so zapisali na komisiji.