V enem letu so se cene najbolj zvišale v skupini alkoholne pijače in tobak, in sicer za 11,2 odstotka. Tobak je bil januarja za 14,1 odstotka dražji kot pred letom dni, alkoholne pijače pa za 6,9 odstotka.

Sledile so skupne gostinske in nastanitvene storitve, kjer so bile cene januarja glede na leto prej višje za 9,3 odstotka. Za 13 odstotkov so bile v povprečju dražje gostinske storitve, za 0,7 odstotka pa nastanitvene.

V skupini hrana in brezalkoholne pijače so se cene zvišale za 5,2 odstotka. Najbolj, za 21,3 odstotka, se je podražila zelenjava, občutneje, za 18 odstotkov so se zvišale tudi cene sadja. Kava, čaj in kakav so bili dražji za pet odstotkov, sveže in predelano meso za 4,2 odstotka, sladkor in konditorski izdelki za 3,1 odstotka, gazirane in negazirane pijače pa za 2,5 odstotka. Kruh in izdelki iz žit so bili za odstotek dražji, mleko, mlečni izdelki in jajca pa za 0,7 odstotka.

Po skupinah sledijo izobraževanje, kjer so se cene v letni primerjavi zvišale za 4,6 odstotka, najbolj, za 9,3 odstotka, v predšolskem izobraževanju, raznovrstno blago in storitve (za 2,4 odstotka), kjer so 11,1-odstotno rast beležile cene zdravstvenega zavarovanja, prevoz (za dva odstotka), kjer so največjo rast zabeležili letalski potniški prevozi ter goriva in maziva, obleka in obutev (za 1,6 odstotka) in stanovanje (za 0,7 odstotka).

V enem letu pa so se cene v povprečju znižale v skupinah komunikacije, in sicer za 3,6 odstotka, stanovanjska oprema (za pol odstotka), rekreacija in kultura (za 0,4 odstotka) in zdravje (za 0,1 odstotka).

Na negativno rast cen v mesečni primerjavi so medtem po podatkih statističnega urada najbolj vplivale sezonske razprodaje v skupini obleka in obutev. Oblačila so se pocenila za 15,8 odstotka, obutev pa za 15,5 odstotka. Sezonske razprodaje obleke in obutve so k negativni rasti cen doprinesle 1,1 odstotne točke.

K januarski deflaciji so po 0,1 odstotne točke prispevale še nižje cene osebnih avtomobilov ter manjših izdelkov za zabavo, šport in razvedrilo. Osebni avtomobili so se v povprečju pocenili za 1,2 odstotka, v podskupini manjši izdelki za zabavo, šport in razvedrilo pa se je najbolj pocenila oprema za šport, za 9,2 odstotka.

Negativno rast cen so za 0,3 odstotne točke znižale višje cene hrane in brezalkoholnih pijač. Najbolj so se v tej skupini podražile zelenjava (za 13,9 odstotka), sadje (za 3,3 odstotka) ter sveže in predelano meso (za 1,2 odstotka).

K znižanju negativne rasti cen pa so po 0,1-odstotne točke prispevale še podražitve v skupini stanovanje ter ostale januarske podražitve. V skupini stanovanje sta se najbolj podražila plin (za 2,9 odstotka) ter komunalne in druge storitve (za 1,3 odstotka).

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila januarja 2,8-odstotna, povprečna 12-mesečna rast cen pa 2,9-odstotna.