Aprila 1,1-odstotna inflacija

Aprilske cene življenjskih potrebščin so se v Sloveniji na mesečni ravni povprečno zvišale za 1,1 odstotka, na letni ravni pa je bila inflacija aprila 2,6-odstotna. Skupna rast cen v letošnjem letu je bila 2,2-odstotna, medtem ko je bila v enakem obdobju lani 1,5-odstotna, kažejo podatki državnega statističnega urada. Po oceni Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je bila takšna inflacija pričakovana, nekoliko bolj kot običajno pa so jo zaznamovala le povišanja cen obleke in obutve, ki so k inflaciji prispevala 0,4 odstotne točke. Že četrti mesec zapored so se povišale tudi cene goriv, ki so ob nespremenjeni višini trošarin k inflaciji letos prispevale že okoli 0,8 odstotne točke.

Banka Celje z visoko izgubo

Banka Celje je lani ustvarila 14,9 milijona evrov izgube, medtem ko je v letu 2010 ustvarila 4,5 milijona evrov dobička. Slab rezultat je na eni strani posledica padca čistih obresti, na drugi pa visokih oslabitev, ki so presegle 53 milijonov evrov.

Skupina Terme Čatež z 2,5 milijona evrov dobička

Skupina Terme Čatež je v lanskem letu ustvarila 12,6 milijona evrov dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA), kar je skoraj za polovico manj kot v letu 2010. Kljub temu se je čisti dobiček zvišal za dobrih 600.000 evrov, na 2,49 milijona evrov. Za isto vsoto, kot se je zvišal dobiček, pa so se hkrati znižali prihodki, ki so lani znašali 40,5 milijona evrov.

Rast premij Zavarovalnice Maribor

Zavarovalnica Maribor je lani ustvarila 10,6 milijona evrov čistega dobička, kar je le malenkost manj kot v letu 2010. Sočasno so se čiste premije zvišale za 5 milijonov evrov, na 210 milijonov evrov.

Gorenjska banka med lastnike Merkurja

Gorenjska banka je konec minulega tedna postala 3,2-odstotna lastnica Merkurja. Od Merfina, G Skupine in družbe H&R menedžerjev Hidrie je skupno zasegla skoraj 100.000 delnic Merkurja, vendar podrobnosti še niso znane.

Unior povratnik k dobičku

Zreška skupina Unior je lani ustvarila 260.000 evrov čistega dobička, kar je precej bolje kot leta 2010, ko je poslovala z 1,6 milijona evrov izgube. Prihodki skupine so se lani sicer znižali za 5,7 odstotka, na 226 milijona evrov.

Atlantic Grupa z izgubo

Hrvaška Atlantic Grupa, lastnica Droge Kolinska, je v prvem četrtletju ustvarila za okoli 140 milijonov evrov prihodkov, kar je slabih osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Družba je v omenjenem obdobju ustvarila za 840.000 evrov izgube, ki je v pretežni meri posledica negativnih tečajnih razlik. Dobiček iz poslovanja pred amortizacijo EBITDA se je sočasno povzpel za 44,4 odstotka, na 17,8 milijona evrov.

Zupančič v upravo Ilirike DZU

Blaž Zupančič je postal nov član uprave družbe za upravljanje Ilirika. Na tem mestu je zamenjal Igorja Erkerja.

Sušinski nezakonito odpustil Čampo

Višje delovno in socialno sodišče je potrdilo sodbo in sklep prve stopnje, s katerim ugotavlja, da je družba Maksima Holding pod vodstvom Nastje Sušinskega pri prekinitvi pogodbe o zaposlitvi Rajka Čampe ravnala nezakonito. Družbi je tako naloženo, da odpravi nezakonito stanje. Maksima Holding je že napovedala, da bo proti sklepu sodišča uporabila nadaljnja pravna sredstva.

NLB Vita z dobičkom

NLB Vita je v lanskem letu ustvarila 31,4 milijona evrov čistih premij, kar je le nekoliko manj kot leto prej, medtem ko se je dobiček nekoliko zvišal in znašal 3,2 milijona evrov.

Pripravil Jan Bratanič