DDV za hrano bo namesto 23 odstotkov po novem znašal 13 odstotkov, kot je bil že pred dvigom DDV leta 2010. Takraten dvig davkov je še dodatno prizadel ponudnike gostinskih storitev, ki jih je že prej močno prizadela recesija in manjše število gostov.

Grške oblasti upajo tudi, da bodo z davčno spremembo spodbudile ponudnike gostinskih storitev k plačevanju davkov. Policijska enota za finančne prekrške je namreč odkrila, da skoraj polovica od milijona hotelov, restavracij in barov na plaži, kolikor so jih lani pregledali v enem mesecu, ne plačuje davkov.

Grki so bili pred recesijo znani kot veliki ljubitelji restavracij, v katerih so z družinami redno večerjali.

Z davčno spremembo oblasti sicer tvegajo izpad prihodka v državno blagajno, do katerega bo prišlo, če se ne bo občutno povečalo število gostov v restavracijah.

Dvig davkov leta 2010 je bil eden od prvih ukrepov, ki sta jih v zameno za finančno pomoč zahtevala Mednarodni denarni sklad (IMF) in Evropska unija.

Znižanje davka bo veljalo do 31. decembra. Premier Antonis Samaras je ob tem posvaril na možnost ponovnega dviga DDV po novem letu, če se ne bo izboljšalo plačevanje davkov.

Grško finančno ministrstvo je napovedalo, da bodo v poletnih mesecih poostrili davčni nadzor in bodo v primerih davčnih utaj lahko restavracije oz. trgovine zaprli za 48 ur.

Trgovci oz. ponudniki gostinskih storitev so se po znižanju DDV že pritožili zaradi neenakopravne obravnave storitev: za brezalkoholne pijače recimo velja 13-odstotni DDV, če gost spije pijačo v lokalu, če pa jo odnese izven njega, potem zanjo velja 23-odstotni DDV.