Možni kupci Pinusa bodo prihodnji mesec lahko začeli skrbne preglede. Za nakup družbe, ki izdeluje sredstva za varstvo rastlin, ki med drugim uničujejo plevel, se zanimata najmanj dva strateška partnerja.

Z enim od njiju, ameriško družbo Albaugh, Pinus že zdaj sodeluje pri tako imenovanih dodelavnih poslih. Drugi možni kupec, podjetje Diachem, pa prihaja iz Italije, smo izvedeli neuradno. Predsednik Pinusove uprave Marko Klemenčič naših informacij ni želel komentirati, pojasnil pa je, da obstaja za nakup družbe večje zanimanje. Nekatera podjetja z drugih celin bi Pinus prevzela predvsem zato, ker si želijo hiter vstop na evropski trg. Pri tem je Klemenčič poudaril, da je Pinus v preteklosti pridobil dovoljenja za trženje svojih izdelkov v 12 državah EU. Za predstavo, v cenitvi podjetja so bila ta dovoljenja za trženje ocenjena na 3,5 milijona evrov. Na zahtevo Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), na katero je Nova Ljubljanska banka pred časom prenesla terjatve do Pinusa, se bo kot finančni svetovalec v prodajni postopek vključila družba KF Finance.

Tako kot v minulem letu ima Pinus, ki ga obvladuje Igor Jurij Pogačar, še vedno likvidnostne težave. Klemenčič je pojasnil, da družbi primanjkuje obratnega kapitala za nakup surovin v višini pol milijona evrov. V lanskem letu si je družba zastavila cilj, da bo dosegla osem milijonov evrov prihodkov od prodaje, dejansko pa jih je ustvarila manj kot pet milijonov evrov. »Če bi nam uspelo dobiti milijon evrov obratnega kapitala, bi načrte za lansko leto lahko presegli,« je pojasnil Klemenčič in dodal, da letos načrtujejo 7,5 milijona evrov prihodkov in pozitiven denarni tok iz poslovanja v višini od 300.000 do 350.000 evrov. Toda takšne načrte bodo dosegli le v primeru, če jim bo uspelo pridobiti pol milijona evrov obratnega kapitala. V primeru, da Pinus ne bi imel težav s pridobivanjem obratnega kapitala, bi lahko z obstoječimi proizvodnimi zmogljivostmi proizvedel za več kot 20 milijonov evrov izdelkov na leto, je ocenil Klemenčič.

Zaradi zamude pri izplačilu plač je približno 80 zaposlenih v zadnjem času že večkrat zagrozilo s stavko. Klemenčič je dejal, da delavcem še vedno dolgujejo eno plačo, da pa so v zadnjem času izboljšali poslovanje. Tako so v prvih treh mesecih letošnjega leta dosegli pozitiven denarni tok iz poslovanja. Zaradi višjih naročil delavci trenutno delajo v dveh izmenah.

Pinusovo hčerinsko podjetje Bio goriva, v katerem ima Petrol četrtinski lastniški delež, je novembra lani končalo v stečaju. Od 49,5 milijona evrov terjatev, jih je stečajna upraviteljica Ermina Bajuk priznala 25 milijonov evrov. Približno 24 milijonov evrov terjatev, ki jih je v stečajno maso prijavil Pinus, je upraviteljica prerekala.