"Ciper se ne more zateči k fleksibilnosti pri soočanju z domačimi in zunanjimi šoki. Obstaja tudi veliko tveganje, da se bo zapletlo pri programu (finančne pomoči), finančne rezerve pa bodo pri reševanju fiskalnih in gospodarskih težav morda nezadostne," je zapisala agencija.

Agencija je Ciper sicer danes umaknila s t.i. seznama budnega opazovanja z veliko verjetnostjo za znižanje ocene (rating watch negative). Na ta seznam so to otoško državo uvrstili 26. marca, ko je Fitch pojasnil, da bodo državo s seznama umaknili, ko bodo znane podrobnosti programa pomoči in ko jih bodo proučili.

Fitch ocenjuje, da bi lahko javni dolg leta 2015 presegel 126 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), kolikor je predvideno v programu pomoči. Agencija predvideva, da bo okrevanje gospodarstva počasnejše od napovedi, recesija pa da bi lahko bila v poznejših letih izvajanja programa globlja od načrtov.

Ciprski parlament je konec aprila potrdil program mednarodne pomoči državi, težak 10 milijard evrov. Od območja evra bo Ciper s tega naslova prejel za devet milijard evrov posojil, od Mednarodnega denarnega sklada (IMF) pa za milijardo evrov.