"Zadnje gospodarske in javnofinančne napovedi, ki jih je objavil britanski urad za proračun, kažejo, da bo britanski dolg vrh dosegel pozneje, državni dolg pa bo višji, kot smo pričakovali v Fitchu," so pojasnili v bonitetni hiši.

Velika Britanija namreč po novem napoveduje, da bo državni dolg naraščal vse do leta 2016 ali 2017, ko bo dosegel 100,8 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Šele nato se bo začel znova zniževati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Fitchu so London pred znižanjem bonitetne ocene države opozorili že pred časom. Kot so napovedali, se bodo za ta korak odločili, če državi ne bo uspelo znižati javnega dolga pod 100 odstotkov BDP in zagotoviti, da začne v srednjeročnem obdobju upadati proti meji 90 odstotkov BDP. Novo oceno Velike Britanije bodo sicer izdelali do konca aprila.

Moody's je medtem že minuli mesec znižal bonitetno oceno Velike Britanije z najvišje Aaa za eno stopnjo na Aa1. Kot so tedaj pojasnili v tej agenciji, se britanski državni dolg kopiči, gospodarstvo pa je tako šibko, da o pravi rasti ne bo mogoče govoriti pred letom 2016.