Za nakup zdravega dela posojilnega portfelja Probanke se po neuradnih informacijah poteguje osem bančnih skupin in trije finančni vlagatelji, ki naj bi v zadnjih dneh že začeli skrbne preglede.

Po neuradnih informacijah naj bi se za nakup zdravega posojilnega portfelja Probanke zanimale zlasti banke v večinski tuji lasti, torej Unicredit, Banka Koper, BKS, Bawag in Sparkasse, nezavezujočo ponudbo pa naj bi oddala tudi Abanka Vipa, ki jo je konec lanskega leta prav tako reševala država, ter nekatere preostale domače banke. Skrbni pregledi naj bi se zaključili do konca tega meseca, do srede aprila pa bodo morali morebitni kupci oddati zavezujoče ponudbe. Po napovedih naših virov naj bi bila prodaja zdravega posojilnega portfelja zaključena junija oziroma julija.

Skupno izredna uprava Probanke pod vodstvom Imre Balogha prodaja za med 100 in 200 milijoni evrov terjatev do okoli 2500 malih in srednje velikih podjetij, ki še vedno redno plačujejo tako obresti kot tudi glavnico posojil. Hkrati v Probanki prodajajo okoli 60 milijonov evrov terjatev do gospodinjstev ter za okoli 200 milijonov evrov depozitov, ki jih ima pri banki okoli 10.000 komitentov. Po podatkih s konca lanskega septembra ima Probanka za 304 milijonov evrov posojil nefinančnim družbam ter 64 milijonov evrov posojil fizičnim osebam, medtem ko imajo nefinančne družbe pri njej za okoli 75 milijonov evrov depozitov, fizične osebe pa za 212 milijonov evrov.

Prednost pri nakupu bodo sicer imeli vlagatelji, ki bodo prevzeli tudi del zaposlenih ter katero od preostalih enajstih poslovalnic banke. Možnosti, da bi izredni upravi Probanke celotni zdrav kreditni portfelj uspelo prodati le enemu vlagatelju, so minimalne. Večina morebitnih snubcev naj bi namreč oddala ponudbo zgolj za manjši del kreditnega portfelja. Prav od te prodaje bo v veliki meri sicer odvisna tudi višina stroškov nadzorovane likvidacije Probanke, ki jo je država reševala s 176 milijoni evrov.