Zaradi divje privatizacije otroškega letovišča Pinesta v hrvaški Istri je ljubljansko okrožno sodišče maja letos uvedlo sodno preiskavo. Ta zaradi vloženih pritožb še ni pravnomočna. Proti komu je bila uvedena zahteva, na sodišču niso razkrili, pojasnili pa so, da se nanaša na štiri fizične osebe in tri podjetja.

Po naših informacij je sodišče preiskavo sprožilo proti poslovnežu Robertu Širniku, dolgoletnemu direktorju Pineste Rajku Kožarju, njegovemu nasledniku Djaniju Lupisu in eni od nekdanjih uslužbenk podjetja Tax Group. Pri Širniku so kriminalisti našli shemo, iz katere je razvidno, kako je 40.000 kvadratnih metrov velika nepremičnina prek več podjetij brezplačno prešla v njegove roke. Širnik je že pred časom shemo utemeljil kot običajen poslovni načrt, z uvedbo sodne preiskave pa »ni seznanjen«.

Kriminalisti naj bi že pred časom ugotovili, da je prav Širnik vodil vse niti pri privatizaciji Pineste. Leta 2009 naj bi tako s Kožarjevo pomočjo najprej poskrbel, da so vsi dotedanji lastniki Pineste deleže prodali njegovemu podjetju Levant, pri čemer je Kožar za svojega 12,4-odstotnega prejel 250.000 evrov. To je desetkrat več, kot so za enake deleže iztržili drugi družbeniki. Vodenje podjetja je nato prevzel hrvaški državljan Lupis, ki je v Sloveniji prebival na istem naslovu kot Širnik.

Ključno vprašanje v zgodbi je, kdo je bil dejanski lastnik zemljišča pri Novigradu, na katerem je otroško letovišče. Čeprav je Širnik ob spremembi lastništva vedel, da ogromna nepremičnina pri Novigradu ni v lasti Pineste, jo je Lupis vnesel v bilance tega podjetja. V času lastninjenja Pineste v devetdesetih letih prejšnjega stoletja namreč nepremičnina ni bila nikoli vnesena v njeno otvoritveno bilanco. Drži le, da jo je podjetje leta 1995 od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) dobilo za 30 let v brezplačen najem.

Kmalu po vnosu nepremičnine v bilance Pineste je sledil naslednji korak: zemljišče je Širnik oddelil na Pinesto nepremičnine, ki je prešla v last liechtensteinske fundacije Lorana, Pinesta pa pod okrilje ciprskega podjetja Irmaretia Investment. Obe tuji podjetji je zastopala nekdanja uslužbenka Tax Group. Kmalu po prenosu lastništva je Pinesta ponovno prešla v last Širnikovega Levanta, kasneje pa v roke njegovega Mediteranskega inštituta za monitoring.

Državna družba DSU je sicer zaradi spornega prenosa nepremičnine vložila tožbo, sodišče prve stopnje pa je posel konec lanskega leta razglasilo za ničnega.