SLS: Nov koncept SDH se odmika od smeri prejšnjega mandata

Vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc v sporočilu za javnost izpostavlja, da je v zakonski noveli kar nekaj takšnih rešitev, ki povečujejo pristojnost ministrstva za finance in s tem vlade, kot na primer imenovanje nadzornega sveta SDH, ki bo izključno v domeni vlade.

»To je ravno v nasprotju s cilji zakona, ki predvidevajo čim bolj transparentno, neodvisno, strokovno in od politike umaknjeno upravljanje državnega premoženja,« je poudaril Prevc.

Predolgo izkoriščajo vmesno obdobje

V SLS želijo, da bi ta zakon pomenil, da bo Slovenski državni holding tudi končno zaživel, kajti »vladna koalicija že predolgo izkorišča to vmesno obdobje, ko vlogo holdinga opravlja kar Slovenska odškodninska družba«.

Prevc je ob tem zapisal, da je zanimiv preobrat tudi to, kako je največja vladna stranka, na čelu z sedanjo premierko Alenko Bratušek, ostro nasprotovala holdingu, zdaj pa uvajajo še bolj rigorozne rešitve, kot so jih sprejemali v prejšnjem mandatu.

Največja pomanjkljivost je prenos Kada na holding

Pogačnik meni, da si bo vlada s predlogom podredila celoten holding in državno premoženje. Predlog sistema upravljanja namreč ne pogojuje s prenosi premoženja ali sprejemom strategije, Pogačnik pa je opozoril, da bomo brez prenosa lastništva pod vprašaj postavili finančno stabilnost holdinga. »Ne bomo mogli govoriti o upravljanju, temveč o vodenju,« je ocenil.

Po njegovem mnenju je največja pomanjkljivost predloga prenos Kapitalske družbe (Kad) na holding. Kot je poudaril, se iz obstoječega zakona črta obveznost Kada, da letno nakaže 50 milijonov evrov za pokojninsko blagajno, zato predvideva, da te obveznosti ne bo več. S tem pa bi, kot je dejal Pogačnik, resno ogrozili vzdržnost pokojninske blagajne.

Posledice na proračun

»Zakon bo imel predvsem posledice za proračun, čeprav ministrstvo v predlogu piše, da zakon ne bo imel finančnih posledic,« je dejal. Dodal je, da v zakonu tudi ni nikjer definirano, kaj se bo dogajalo z dobičkom ali izgubo SDH.

Izpostavil je tudi po njegovem mnenju nenačelno ravnanje koalicijskih strank, saj opozicija tokrat ni bila povabljena k pripravi predloga spremenjenega zakona. Prav tako pa bi opozicijske stranke, če bo predlog sprejet, ostale brez članov v nadzornem svetu holdinga.

Nadaljevanje kalvarije upravljanja državnega premoženja

Sporno se mu zdi tudi dejstvo, da zakon zgolj SDH opredeljuje kot zavezanca za informacije javnega značaja, ne pa tudi družb znotraj holdinga.

»Velik nesmisel vidimo tudi v prenosu deleža v Zavarovalnici Triglav na SDH,« je dejal. S tem manevrom namreč po njegovih besedah ne izključujemo možnosti, da bo vlada zavarovalnico v najkrajšem možnem času privatizirala, pri tem pa ni izključena možnost oškodovanja Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) in holdinga.

Pogačnik je prepričan, da predlog zakona ne bo dobil zelene luči koalicijskih strank, saj ima ta po njegovih ocenah več določb, katerim so v preteklosti nasprotovali predvsem v SD in PS. »Kalvarija upravljanja državnega premoženja pa se bo tako le še nadaljevala,« je dodal.

Pripojitev KD, DSU in PDP

Ministrstvo za finance je namreč v torek v javno obravnavo poslalo predlog prenovljenega zakona o SDH. Novi zakon sistema upravljanja ne pogojuje s prenosi premoženja ali sprejemom strategije. Tako kot v prejšnji verziji zakona tudi ta predvideva preoblikovanje Slovenske odškodninske družbe (Sod) v SDH, na katerem bodo skoncentrirane vse naložbe upravljavcev premoženja. Zakon predvideva pripojitev Kapitalske družbe, DSU, in PDP k SDH.

Holding bi bil z uveljavitvijo predloga organiziran kot delniška družba po zakonu o gospodarskih družbah, v lasti države, vlogo skupščine pa bi opravljala vlada.