Upravljanje milijardnih kapitalskih naložb države bo nadziralo devet nadzornikov, doslej pa so svoje kandidate predstavile zgolj poslanske skupine. Andrej Cetinski, predsednik nadzornega sveta Hita, sicer pa svetovalec slovenskih podjetij, med drugim Save in Elektrončka, je kandidat poslanske skupine PS. Cetinski se ukvarja s poslovno učinkovitostjo in uspešnostjo podjetij, z njihovim prestrukturiranjem, posveča pa se tudi upravljanju državnih naložb, pravijo predlagatelji. To je hkrati edini kandidat opozicije, saj poslanska skupina SD svojega kandidata ne bo predlagala.

Nadzornik Zavarovalnice Triglav, ki bo stol predvidoma ohranil tudi po napovedani februarski zamenjavi nadzornikov, sicer pa nekdanji direktor Agencije za trg vrednostnih papirjev in nekdanji predsednik uprave družbe za upravljanje Medvešek Pušnik Jovan Lukovac, je kandidat NSi. Poslanska skupina SDS predlaga lastnika in direktorja podjetja BIA Separations Aleša Štancarja, prejemnika nagrade podjetnik leta 2005. Mirko Mušič, lastnik in direktor podjetja Venture Consulting, lastnik podjetja Kalček, neizvršni direktor podjetja Halcom in član Slovensko-nemške gospodarske zbornice ter upravnega odbora Zbornice za management Consulting Slovenije, je kandidat poslanske skupine DL. Dolgoletni prvi mož, zdaj nadzornik Iskratela Andrej Polenec je kandidat poslanske skupine DeSUS, poslanska skupina SLS pa med nadzornike predlaga Marka Smoleta, ustanovitelja in člana investicijske družbe AC Investment, sicer pa predsednika slovenskega konzularnega zbora in regionalnega direktorja Svetovne konzularne federacije. Danes bo svojega kandidata predlagala tudi komisija za nadzor javnih financ, v kateri ima večino opozicija.

Imena kandidatov bodo šla jutri skozi rešeto mandatno-volilne komisije, poslanskim skupinam pa je zaupano imenovanje štirih kandidatov. Rok za vložitev predlogov za nadzornike holdinga se izteče prihodnji ponedeljek, imena štirih kandidatov pa mora sporočiti še vlada. Eden od teh bo predstavnik ekonomsko-socialnega sveta, njegovo ime pa naj bi bilo znano v petek.ks