V odmevni aferi Bados Consulting, v kateri naj bi bil prek fiktivnih svetovalnih pogodb za skoraj dva milijona evrov oškodovan državni Telekom Slovenije, njen glavni akter pa je Leonardo F. Peklar, je prišlo do prvih obsodb.

Nekdanji direktor Siola Tomaž Berginc je bil včeraj na okrožnem sodišču v Ljubljani spoznan za krivega zlorabe položaja, ker da je leta 2004 pri Peklarjevem podjetju Big Trading naročil dve nepotrebni študiji, za kateri je po mnenju sodišča vedel, da sta fiktivni, in zanju plačal okoli 40.000 evrov. Na to, da je šlo za nezakonita ravnanja, po mnenju sodišča kažejo tako dokazi kot pričanja. Vrednost enega od poslov je bila tik pod mejo 21.000 evrov, nad katero bi Berginc potreboval soglasje nadrejenih. Z izdelanim elaboratom ni seznanil vodij pristojnih področij, tudi sicer pa ga v Siolu sploh niso uporabili. Dodatno so v Big Tradingu za prikritje fiktivnih poslov in nezakonito pridobljene premoženjske koristi pripravili dokument, ki je bil praktično kopija neke druge študije.

Sodnica Alenka Gregorc Puš mu je dosodila leto dni in osem mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let. Tožilstvo je zanj predlagalo enoletno zaporno kazen, vendar se je odločila, da ga zaradi velike oddaljenosti storitve kaznivega dejanja in dejstva, da ni v nobenem drugem postopku, ne pošlje za zapahe. Berginc, ki se namerava na sodbo prvostopenjskega sodišča pritožiti, bo lahko tako še naprej vodil družbo Eti Izlake.