Ta izjava bi utegnila zelo negativno vplivati na vlagatelje, prav tako Janševa ocena, da je prevzemna premija že vključena v ceno delnice Telekoma na borzi. "S primerljivimi telekomunikacijskimi družbami po Evropi Telekom pri kazalniku EBITDA v primerjavi s ceno dosega skoraj dvakratno vrednost," mnenje ministrstva za gospodarstvo o precenjenosti delnice pojasnjuje Janša. "Glede na to, da je Telekom investiral na Kosovo, obenem pa ima dobro razvito infrastrukturo, predvsem UMTS, bodo ponudniki vseeno pripravljeni ponuditi višjo ceno," dodaja in poudarja, da je Telekom eno zadnjih podjetij v Evropi na tem področju, ki se prodaja.

Poslanec in predavatelj na ljubljanski ekonomski fakulteti Matej Lahovnik je izjave Matjaža Janše o pričakovanjih v zvezi s prevzemno ceno ocenil kot "neverjetno neumne". Zanje vidi dve možni razlagi: "Ali je ministrstvo za gospodarstvo popolnoma nestrokovno, saj zavestno znižuje vrednost državnega premoženja in si pred prodajo poslabšuje pogajalski položaj. Druga možnost je, da delujejo premišljeno, saj so se na tihem že dogovorili za prodajo izbranemu kupcu po vnaprej določeni ceni. V tem primeru bi lahko govorili o klientelizmu in korupciji."

Javni razpis za prodajo 49,13-odstotnega državnega deleža Telekoma Slovenije bo objavljen predvidoma 24. avgusta. V programu so predvidene tri možnosti odprodaje, pri čemer prva predvideva prodajo celega deleža hkrati, po drugi bi se del družbe prodal s triletnim zamikom, tretja možnost pa predvideva kombinacijo navzkrižnega lastništva. Drugi in tretji možnosti daje Janša prednost, saj bi s tem zaščitili slovenske interese pri doseganju ciljev odprodaje Telekoma. Zahtevani cilji predstavljajo v prvem krogu razpisa 40 točk, 60 točk pa predstavlja cena - tako bo na koncu med kakovostnimi ponudbami bržkone odločala najvišja ponujena cena. Zanimanje za nakup državnega deleža je do zdaj izrazilo od 10 do 15 interesentov, vendar Janša več ni želel razkriti. Povedal je le, da so operaterji izključno evropski, med finančnimi ponudniki pa so tudi družbe zunaj Evrope.

Komisija za prodajo bo vrednotenje družbe, katere tržna kapitalizacija je trenutno 3,2 milijarde evrov, obravnavala šele sredi septembra. Prvi rok za oddajo ponudb bo končan 8. oktobra, prvi resni ponudniki pa bodo znani šele v začetku novembra. V prvem krogu bodo izbrali nekaj najbolj ugodnih ponudnikov, v drugem krogu pa bi s pogajanji skušali iztržiti čim višjo kupnino. "Načrt za prodajo Telekoma je zastavljen zelo optimistično, tako da bi ponudnika izbrali še v tem letu, v prihodnjem letu pa le izvajali zaključne aktivnosti," je dodal Janša.

Bivši minister za informacijsko družbo Pavel Gantar je ocenil, da izjava Matjaža Janše o precenjenosti delnice Telekoma na borzi ni daleč od resnice. "Družbe, kot je Telekom, niso več taka zlata jajca, kot so bile včasih. Kljub temu ima Telekom skrite rezerve," je komentiral. Pri privatizaciji Telekoma po njegovem mnenju ni toliko pomembno, koliko bo država zanj iztržila, ampak uresničevanje zastavljenih ciljev.

tomaz.modic@dnevnik.si