Kupili, čeprav niso želeli

Zakaj nekateri naročniki plačujejo dražjo storitev, čeprav je niso želeli kupiti? Naročniki, ki so do septembra 2005 kupili visoko zmogljivo internetno linijo ADSL, so morali kupiti tudi Telekomovo storitev ISDN, čeprav je niso zahtevali. Telekom namreč ni prodal storitve ADSL brez ISDN, čeprav ADSL deluje brez ISDN. V Telekomu še niso izračunali, koliko je takšnih prisilnih kupcev, poznavalci ocenjujejo, da jih je več deset tisoč, morda celo sto tisoč.

Agencija za pošto in elektronske komunikacije je junija izdala odločbo, po kateri mora Telekom naročniku omogočiti brezplačen prehod na cenejšo linijo. "Vendar nam agencija še ni izdala navodil, zato še ugotavljamo, kakšni bodo postopki pri prehodu," je zatrdila Telekomova piarovka Darinka Pavlič Kamien. "Dvomim, da ima takšna gospodarska družba težavo opraviti prehod brez navodil," je odgovoril Boštjan Makarovič iz agencije. Razložil je tudi, da je agencija izdala odločbo o brezplačnem prehodu že junija, vendar Telekom uporabnikov o tem ni obvestil. Agencija je zato konec minulega tedna sama obvestila javnost.

Do povračila stroškov le prek sodišč

Kako bodo v Telekomu ugotovili, ali je naročnik res prisilno kupil storitev ISDN? "Do brezplačnega prehoda na drugo linijo so upravičeni uporabniki, ki so hkrati naročili ADSL in ISDN," pravi Makarovič. Naročnik, ki bo zahteval preklop, bo moral kupiti nov telefonski aparat, saj telefon ISDN ni uporaben za analogno linijo. "Strošek za aparat se bo naročniku zaradi cenejše analogne linije povrnil že v dveh mesecih, saj telefonski aparat danes lahko dobimo že za šest evrov," razlaga Makarovič.

So prisilni uporabniki storitve ISDN upravičeni do povračila odvečnih stroškov? Med takšne stroške lahko štejemo razliko v naročnini in stroške priklopa. O tem agencija ne odloča, zato morajo uporabniki terjati svoj denar prek sodišč. "O upravičenosti nekdanje povezave prodaje ADSL in ISDN odloča urad za varstvo konkurence," dodaja Makarovič. Urad je dobil zahtevek zaradi suma zlorabe monopolnega položaja pri takšni prodaji že leta 2004, vendar o njem še ni odločal.