»Po stagnaciji gospodarske rasti v letu 2012 za prihodnje leto pričakujemo 0,4-odstotno rast gospodarstva,« je ocenila bonitetna agencija. Ob tem je pohvalila napore francoske vlade pri sprejemanju proračunskih in strukturnih reform, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Socialistična vlada Francoisa Hollanda za prihodnje leto napoveduje 0,8-odstotno gospodarsko rast in znižanje javnofinančnega primanjkljaja pod tri odstotke BDP. Vendar pa S&P ocenjuje, da bo francoski primanjkljaj konec prihodnjega leta znašal 3,5 odstotka BDP. Razliko v napovedi so v S&P pojasnili z nižjo napovedjo gospodarske rasti.

"Ocenjujemo, da so pravkar sprejeti ukrepi učinkoviti, vendar pa ne bodo zadostovali za spodbuditev opaznejše gospodarske rasti," so poudarili v S&P. Omenjena bonitetna agencija je oceno francoskega dolgoročnega dolga z najvišje ocene AAA januarja letos znižala na AA+.

Današnja novica o potrditvi bonitete francoskega dolga je prišla le štiri dni po odločitvi bonitetne agencije Moody's, da zniža bonitetno oceno Francije za eno stopnjo, z najvišje AAA na Aa1. Najvišjo oceno francoskega dolga je tako ohranila le še bonitetna agencija Fitch.