Povprečno se je obseg posojil v obdobju med septembrom in novembrom v območju z evrom v primerjavi z enakim obdobjem lani prav tako skrčil za 0,8 odstotka.

ECB je decembra znižala napoved gospodarskih gibanj za območje z evrom, za letos tako državam s skupno evropsko valuto napoveduje 0,3-odstotno krčenje BDP. Ključna obrestna mera ostaja na rekordno nizki ravni 0,75 odstotka, obrestna mera za deponiranje presežne likvidnosti pa pri nič odstotkih.

Novembra se je medtem po podatkih ECB znova močno okrepila količina denarja v obtoku. Vrednost monetarnega agregata M3 se je zvišala za 3,8 odstotka, potem ko je bila oktobra zabeležena 3,9-odstotna, septembra pa 2,6-odstotna rast. Trimesečno povprečno gibanje M3, ki statistično zmanjša vpliv izrednih dogodkov, je med septembrom in novembrom kazalo na 3,4-odstotno rast.

Agregat M3 vključuje gotovino v obtoku in vpogledne vloge, vloge z dogovorjeno zapadlostjo do dveh let in vloge na odpoklic do treh mesecev ter repo posle in dolžniške vrednostne papirje z zapadlostjo do dveh let. ECB M3 uporablja kot ključni kazalec srednjeročne inflacije; v tej luči ga upošteva pri določanju ključne obrestne mere.

Cilj centralne banke je, da je inflacija območja evra blizu, a nekoliko pod dvema odstotkoma. Potem ko je stopnja rasti agregata v poletnih mesecih upadala, pa je bila oktobra in novembra znova zabeležena višja rast.