V bonitetni hiši so se za tako veliko znižanje bonitetne ocene Cipra odločili na podlagi ocene, da se bo dolžniško breme te države v prihodnje zaradi povečanih potreb po dokapitalizaciji bank ter obveznosti z naslova grških in ciprskih obveznic močno povečalo, poroča ciprska tiskovna agencija CNA.

Poleg tega je Moody's ohranil tudi negativne obete. Ocenjuje namreč, da bi se lahko položaj Cipra v prihodnjih 12 do 18 mesecih na račun nadaljnjih likvidnostnih težav in negotovosti glede obsega pomoči bankam še poslabšal.

Finančna injekcija v ciprske banke bi lahko namreč presegla projekcije, o katerih se v okviru prošnje za pomoč Ciper pogaja s predstavniki mednarodnih posojilodajalcev - Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada, so opozorili v bonitetni agenciji.

Dodali so, da v prejšnji oceni Cipra niso upoštevali vseh stroškov dokapitalizacije ciprskega bančnega sistema. "Naše nove analize kažejo, da bodo stroški dokapitalizacije treh največjih ciprskih bank višji od prvotno pričakovanih," so navedli. Po njihovih besedah bodo dosegli okoli 10 milijard evrov, kar predstavlja 50 odstotkov ciprskega bruto domačega proizvoda (BDP).

Glede na najnovejše ugotovitve v Moody's pričakujejo, da se bo ciprski dolg letos zvišal na 150 odstotkov BDP, do leta 2015 pa nad 154 odstotkov BDP.

S tem se je možnost države, da postane insolventna, močno povečala, menijo v bonitetni hiši. "Tako visoke ravni državnega dolga v tako majhnih državah, v katerih se pričakuje šibko gospodarsko rast, najverjetneje niso vzdržne," so opozorili.