"Spadam med tiste, ki menijo, da bodo prihodnja leta težka. Ne bi si smeli delati utvar in javnosti pošiljati sporočila, da so vse težave za nami," je dejal Juncker.

Vseeno pa je prvi in do zdaj edini šef evroskupine, ki se po osmih letih poslavlja od vodenja skupine finančnih ministrov članic območja evra, postregel tudi z nekaj optimizma. Juncker tako ocenjuje, da je najtežje obdobje za območje evra že minilo in da Evropa pri premagovanju krize napreduje.

Zavzel se je tudi za fiskalni solidarnostni mehanizem znotraj območja skupne valute, ki bo članicam pomagal pri blaženju gospodarskih in javnofinančnih šokov. Prepričan je tudi, da potrebuje Evropa lasten socialni model, ki bo po vsej uniji zagotavljal določeno raven socialne varnosti.

Glede imena svojega naslednika na čelu evroskupine Juncker danes po poročanju tujih tiskovnih agencij ni želel govoriti, je pa prepričan, da bo novi šef skupine evrskih finančnih ministrov znan na zasedanju evroskupine 21. januarja ali najpozneje dan za tem.

Juncker je dejal le, da bo moral novi vodja znati poslušati, še posebej ranljive članice evrskega območja. Sam si je sicer želel, da bi njegov naslednik svojo nalogo opravljal profesionalno in s polnim delovnim časom, a podpore za to med članicami ni bilo.

V zadnjih dneh se vse bolj utrjuje prepričanje, da bo Junckerjev naslednik nizozemski finančni minister Jeroen Dijsselbloem, ki naj bi že dobil podporo Nemčije in Francije ter naj bi se že predstavljal po prestolnicah članic.

Juncker je postregel tudi z informacijo o neformalnem dogovoru, da bo na čelo organa za izvajanja skupnega bančnega nadzora v območju evra, ki bo pri Evropski centralni banki, stopila ženska in to Francozinja. Omenja se Daniele Nouy iz francoske centralne banke.