Grčija je že v torek z izdajo enomesečnih in trimesečnih menic zbrala 4,062 milijarde evrov, od tega 2,76 milijarde evrov z enomesečnimi menicami in 1,3 milijarde evrov s trimesečnimi menicami.

Do potrebnih pet milijard evrov je prišla tako, da je do danes v drugem krogu sprejemala še ponudbe, ki jih sprva ni ocenila za konkurenčne.

Tokratna kratkoročna zadolžitev je bila ključna v luči dejstva, da državi v petek v plačilo zapade pet milijard evrov obveznosti. V Atenah so sicer upali, da bo območje evra novi obrok mednarodne pomoči državi v višini 31,5 milijarde evrov Grčiji odobrilo že ta ponedeljek, a naj bi se to zgodilo šele prihodnji teden.

Grčija je sicer svoj del naloge izpolnila s sprejemom novih bolečih varčevalnih in reformnih ukrepov, a evroskupina mora poiskati še odgovor na vprašanje, kako zagotoviti dodatnih 32,6 milijarde evrov, ki jih ta država še potrebuje ob podaljšanju roka za ureditev javnih financ z leta 2014 na 2016.

Poleg tega bi lahko bil rok za znižanje javnega dolga Grčije pod 120 odstotkov bruto domačega proizvoda podaljšan z leta 2020 na leto 2022, čeprav se s tem ne strinja drugi posojilodajalec Mednarodni denarni sklad.