Novembrski izvoz je znašal nekaj nad 2,010 milijarde evrov, uvoz pa malo več kot 2,014 milijarde evrov. Od januarja do novembra lani pa so slovenska podjetja skupaj izvozila za 21,213 milijarde evrov blaga, uvozila pa za nekaj več kot 20,868 milijarde evrov.

V 11 mesecih je Slovenija izvozila največ proizvodov iz skupine zdravila, uvozila pa največ proizvodov iz skupine olja, dobljena iz nafte in bituminoznih mineralov.

Izvoz je bil v vsakem od 11 mesecev tega leta višji od izvoza v primerljivih mesecih prejšnjega leta, in sicer od 1,8 odstotka v maju do 14,2 odstotka v septembru. Uvoz je bil medtem glede na primerljive mesece leta 2013 nižji samo v januarju (za 4,1 odstotka) in maju (za 1,2 odstotka), v vseh drugih mesecih pa je bil višji ali približno enak.

Presežek v menjavi s tujino večino mesecev

Vrednost izvoza je v 11 mesecih vrednost uvoza presegla za 1,7 odstotka, presežek v blagovni menjavi s tujino pa je znašal 344,6 milijona evrov. Presežek v blagovni menjavi s tujino je bil dosežen v vseh mesecih, razen v februarju, maju, avgustu in novembru.

Samo v novembru je bil v blagovni menjavi s tujino zabeležen primanjkljaj v vrednosti 3,7 milijona evrov. Pokritost uvoza z izvozom je bila 99,8-odstotna.

V obdobju od januarja do novembra je Slovenija najintenzivneje trgovala z Nemčijo, Italijo, Avstrijo in Hrvaško. Slovenija je tako na primer novembra okoli 78 odstotkov vrednosti celotne blagovne menjave ustvarila v trgovanju s članicami EU.

Prevladuje izvoz v članice EU

Na rast izvoza v novembru v primerjavi z novembrom predlani je vplival povečan izvoz v članice EU (za 10,3 odstotka); izvoz v druge države pa je bil približno enak kot v istem mesecu prejšnjega leta. Izvoz v članice EU je znašal malo nad 1,567 milijarde evrov, izvoz v države zunaj povezave pa 443,2 milijona evrov.

Vrednost blaga, ki ga je Slovenija novembra medtem uvozila iz članic EU, je bila za 0,5 odstotka višja kot v novembru 2013, medtem ko je bila vrednost blaga, ki ga je uvozila iz držav zunaj osemindvajseterice, višja za 10,5 odstotka. Iz članic EU je Slovenija uvozila za skoraj 1,577 milijarde evrov blaga, iz držav, ki niso članice EU, pa za 437,2 milijona evrov.