Skrajni rok za plačilo kupnine se sicer izteče v ponedeljek, vendar pa je Todorić pred tem zahteval, da vse banke refinancirajo posojila slovenskemu trgovcu za nadaljnjih devet let. A sedaj se je Agrokor temu pogoju odpovedal, zaradi česar so bili tudi izpolnjeni vsi pogoji za zaključek transakcije. Agrokor bo za delnico Mercatorja odštel vsega 86 evrov oziroma okoli 170 milijonov evrov za večinski, 53-odstotni paket delnic. Pred skoraj natanko letom dni so se člani prodajnega konzorcija z Agrokorjem dogovorili, da bo slednji za delnico Mercatorja plačal 120 evrov, vendar so v začetku letošnjega leta pristali na znižanje cene. V zameno za to, da so se odpovedali tretjini kupnine, so lastniki dobili zelo malo oziroma ničesar.

Todorić pristopil k dogovoru Mercatorjeve uprave

Kot so sporočili iz Mercatorja, so na pobudo Agrokorja z večino bank in lizinških družb že podpisali dogovor, s katerim so spremenili pogoje dolgoročnega reprograma posojil. Spomnimo namreč, da se je uprava Mercatorja pod vodstvom Tonija Balažiča z bankami že dogovorila za šestletni reprogram posojil, vendar pa je ta dogovor vključeval tudi tako imenovano klavzulo "change of control". K temu dogovoru je sedaj očitno pristopil Agrokor, ki bo moral hkrati s plačilom kupnine za delnice Mercatorja slovenskemu trgovcu odobriti 200-milijonsko podrejeno posojilo. Ta sredstva bo Mercator uporabil za poplačilo dela svojih bančnih posojil, pri čemer pa ni znano, v kakšni meri bodo poplačila deležne domače banke. Predsednik uprave NLB Janko Medja je po torkovem sestanku s premierko Alenko Bratuškek namreč vneto poudarjal, da bo podržavljena banka tudi v prihodnje ostala financerka Mercatorja. Agrokor se je moral pri tem tudi zavezati, da bo podrejeno posojilo po končanem prevzemu pretvoril v kapital Mercatorja.

Po plačilu kupnine še prevzemna ponudba

Po plačilu kupnine bo moral Agrokor sicer objaviti tudi prevzemno ponudbo in možnot izstopa iz lastništva ponuditi tudi vsem preostalim 11.240 malim delničarjem. Med temi so največji hrvaški pokojninski skladi, ki imajo skupaj v lasti že okoli 16 odstotkov vseh Mercatorjevih delnic. Med večjimi lastnicami Mercatorja je tudi Unicredit banka, ki je že pred leti Istrabenzu zasegla 8-odstotni delež Mercatorja, vendar pri prodajnih postopkih ni želela sodelovati. Ob tem omenimo, da je bil Medja pred prihodom na NLB član uprave Unicredita in po neuradnih informacijah zadolžen za operativni del Agrokorjevih priprav na prevzem Mercatorja.

S prodajo delnic Mercatorja bo NLB iztržila vsega 34,8 milijona evrov, s tem pa se ji bo sprostilo med tremi in štirimi milijoni evrov kapitala. Podržavljena Nova KBM pod vodstvom Aleša Hauca bo za nekaj več kot pet odstotkov delnic Mercatorja prejela 17 milijonov evrov, Gorenjska banka 12,3 milijona evrov, Banka Koper 6,7 milijona evrov, Hypo banka 6,5 milijona evrov, Banka Celje pa slabe tri milijone evrov. Skupina Pivovarna Laško bo za svoj četrtinski delež Mercatorja iztržila 75,6 milijona evrov, od česar matična družba Pivovarna Laško 27 milijonov evrov. Finančni dolg Skupine Laško se bo tako znižal za le okoli 20 odstotkov, zadolženost matične družbe pa za vsega okoli deset odstotkov.