V Zavarovalnici Triglav so pred skorajda izgubljeno tožbo družbe G. P. Hoteli očitno našli način, kako bi se spretno izognili tako plačilu osmih milijonov evrov odškodnine kot rubežu 700 let starega gradu Podvin v Radovljici.

To jim grozi zaradi visoke tožbe za vračilo domnevnih preteklih vlaganj v hotelsko-gostinski kompleks, ki jo je proti Triglavovi hčerinski družbi Hotel Grad Podvin leta 2012 vložila družba G. P. Hoteli. Ta je danes v stečaju, njen lastnik pa je bil Zlatan Kudić, dolgoletni najemnik grajske restavracije, ki mu na tožilstvu očitajo davčno utajo in pranje denarja. Čeprav so v Triglavu prepričani o neutemeljenosti njegove tožbe, jim zaradi težav pri vročanju ni uspelo odgovoriti nanjo, tako da bo verjetno prišlo do zamudne sodbe. Ker je bila zahteva za vrnitev v prejšnje stanje zavrnjena, jih lahko tega reši le še višje sodišče.

Kljub temu so se v Triglavu pred dokončno odločitvijo sodišča domislili načrta, ki jih bo spravil iz brezizhodnega položaja. Grad bi namreč ostal v njihovi lasti, v stečajno maso G. P. Hotelov pa jim ne bi bilo treba plačati niti evra. Družbo Hotel Grad Podvin, lastnico gradu, naj bi namenoma poslali v stečaj, še prej pa bi se kot hipotekarni upnik dokopali do lastništva njenih nepremičnin. Tako so proti lastni družbi že vložili več izvršb, s katerimi terjajo vračilo štirih milijonov evrov, na okrajnem sodišču v Radovljici pa so za 18. december razpisali javno dražbo. Če bi v Triglavu kupili grad Podvin za izklicno ceno tri milijone evrov, bi se celotna kupnina vrnila na njihov račun, Hotel Grad Podvin pa bi ostal brez ključnega premoženja.

»Če bo prišlo do naroka in izvedbe dražbe, bomo proti vodstvu Zavarovalnice Triglav vložili kazensko ovadbo zaradi oškodovanja upnikov,« je napovedal odvetnik Vladimir Bilić. Ta je v imenu G. P. Hotelov vložil odškodninsko tožbo proti Hotelu Grad Podvin in si ob morebitni zmagi obeta 15-odstotno provizijo. »Naivno so pričakovali, da bomo le nemo opazovali in se sprijaznili s posledicami. Uporabili bomo vsa pravna sredstva,« je opozoril Bilić. Z njim se strinja stečajna upraviteljica G. P. Hotelov Andreja Terpotec. Družba ima sicer več kot ducat drugih upnikov, med drugim jo za 678.000 evrov terja država.

V Triglavu pod vodstvom Andreja Slaparja kljub temu zagotavljajo, da aktualni postopek izterjave obveznosti ni povezan z odškodninsko tožbo. »Zavarovalnica Triglav ima zaradi danih posojil terjatve do Hotela Grad Podvin. Ta so bila zavarovana z zastavo nepremičnin Hotela Grad Podvin. Ker niso bila ob zapadlosti poplačana, se je Zavarovalnica Triglav odločila za izvršbo,« so pojasnili svoja zadnja ravnanja. Vendarle so luknje v njihovi razlagi. Hotelu Grad Podvin so prej redno letno obnavljali štirimilijonsko posojilo, za njihovo izterjavo pa so se odločili šele po tem, ko jim je začela groziti zamudna sodba.

Veliko težavo predstavlja tudi domnevna insolventnost Triglavove družbe Hotel Grad Podvin, ki je lastnica gradu. Že vse od leta 2009 namreč njegove prenesene izgube presegajo polovico osnovnega kapitala, rezerv, s katerimi bi jih pokrili, pa družba nima. Dokler je bil Triglav financer, to ni predstavljalo težav, ko so se med morebitnimi upniki pojavili še G. P. Hoteli, pa bi lahko po dobljeni tožbi zahtevali stečaj družbe. V tem primeru Triglav ne bi mogel uveljavljati hipoteke na nepremičnini. V skladu z insolvenčno zakonodajo mu namreč ne bi smeli priznati terjatev, saj bi moral kot lastnik zagotoviti potrebni kapital, s tem pa bi padla tudi ločitvena pravica na gradu Podvin. Morebitni izkupiček od njegove prodaje bi tako končal v stečajni masi G. P. Hotelov. To je tudi glavni argument G. P. Hotelov, zakaj bi z rubežem gradu in izključnim poplačilom Triglava prišlo do oškodovanja upnikov.