Nadzorniki so danes obravnavali poslovanje Peka v prvih desetih mesecih, ki je po oceni predsednika uprave Slavka Despotovića relativno dobro. Podatki kažejo pozitivni poslovni izid, ki pa izhaja iz prodaje poslovno nepotrebnih nepremičnin. Te Peko še naprej prodaja, vključno z zapuščenimi proizvodnimi halami v Tržiču.

Število zaposlenih se bo še zmanjševalo

Nadzorni svet je obravnaval tudi načrt za prihodnje leto in ga v osnovi sprejel, dopolniti pa ga je treba na področju kadrov. Število zaposlenih se bo še zmanjševalo, predvsem v šivalnici, nekaj malega tudi v režiji, ki pa je že precej optimalna, je za STA pojasnil Despotović.

Zniževanje števila zaposlenih v Peku sicer teče že nekaj mesecev, saj so do junija delali na dveh linijah sestavljanja čevljev, nato pa so eno ukinili ter tako uskladili zmogljivosti z naročili in obsegom proizvodnje, ki ga pričakujejo prihodnje leto. Skupaj je v Tržiču v Peku in njegovi hčerinski družbi PGP trenutno okoli 250 zaposlenih, številka pa naj bi se znižala za približno petino.

Število zaposlenih so že nekoliko zmanjšali tudi v maloprodajni mreži, saj je bilo v nekaterih trgovinah zaposlenega preveč osebja. Skupaj pa je v Pekovi slovenski maloprodajni mreži še okoli 80 zaposlenih.

Dogovori o odplačevanju dolgov

Medtem ko Peko krči proizvodnjo v Tržiču, ne prenaša dela v svoj obrat v srbskem Knjaževcu. Čeprav so stroški dela tam nižji, pa zaradi oddaljenosti nastajajo veliko logistični in ostali stroški, saj tam šivajo le zgornje dele čevljev in jih nato sestavljajo v Tržiču. Zato so našli konkurenčnega partnerja na Hrvaškem, kjer bo opravljen del proizvodnje, medtem ko se proizvodnja v Knjaževcu zmanjšuje.

Medtem se Peko z bankami dogovarja tudi glede odplačevanja svojih dolgov. Konec leta se namreč izteče moratorij na odplačevanje približno štirih milijonov evrov kreditov. Vodstvo Peka je v drugi polovici novembra že pripravilo predlog in predstavitev za banke. Sedaj so v pripravi tudi potrebni dokumenti za iskanje strateškega partnerja.