Za uspešno prodajo optičnega omrežja v Srbiji, s katero bi družba Nuba Rasta Tomažiča in Patrika Ceglarja vrnila 20-milijonsko posojilo in sporazumno rešila spor s Factor banko, je vse manj možnosti. Kljub posredovanju Banke Slovenije so se omenjeni znašli v pat položaju, ki bi se lahko razpletel na najslabši možni način, s stečajem.

Srbsko podjetje Targo Telekom, ki je zgradilo in ima v lasti omrežje, se namreč že mesece spopada z blokadami računov, po dostopnih informacijah pa so nekateri upniki začeli tudi postopke rubeža in odprodaje dela njegove infrastrukture. Neizbežne usode ga lahko reši le še prodaja omrežja in najmanj 30 milijonov evrov kupnine, s čimer bi vpleteni poplačali Factor banko in dobavitelje. Toda prodajni postopek, ki ga vodi nemška družba NetBid, bo zelo verjetno propadel, saj se je med sprtima stranema vnel pravniški boj, nihče od njiju pa ne namerava odstopiti od zahtev.

Nihče ne bi umaknil tožb

Tomažič in Ceglar, ki sta ob najetju posojila srbski posel v letu 2010 jamčila s svojim poslovnim imperijem Nuba, po naših informacijah vztrajata pri tem, da Factor banka nemudoma umakne zahtevi za njun osebni stečaj. V zadnjih dneh je bilo na ljubljanskem okrožnem sodišču razpisanih tudi že več narokov za začetek postopkov, vendar so bili med drugim preklicani zaradi domnevnih zdravstvenih težav.

Na drugi strani je Factor banka pod vodstvom Klausa Schusterja, ki zahteva takojšen umik 45-milijonske tožbe proti njenim vodilnim. To sta Tomažič in Ceglar vložila po tem, ko so bankirji januarja prekinili pogajanja in ustavili skupno prodajo optičnega omrežja. Poslovneža sta sodišče sicer prosila za oprostitev plačila visokih sodnih stroškov, ker da nimata denarja. Kljub temu so za Factor banko bolj pomembni sodni postopki v Srbiji. Tam naj bi Tomažič in Ceglar izpodbijala jamstvo Targo Telekoma za posojilo Factor banke, ki ga je dejansko najela Nuba. Obenem naj bi skušala izničiti odstop terjatev oziroma dogovor, po katerem bi Factor banka neposredno prejela kupnino od prodaje omrežja.

Zaradi dolžniškega spora, v katerem bi lahko državna Factor banka utrpela večmilijonsko škodo, je konec prejšnjega tedna v prostorih Banke Slovenije potekal izredni sestanek. Zahtevali so ga predstavniki NetBida, ki si ob uspešni prodaji omrežja, za katerega naj bi bil velik interes, obetajo najmanj milijon evrov provizije. Viceguvernerki so potožili, da potrebujejo za izvedbo dražbe soglasje vseh vpletenih, ki pa ga iz njim nerazumljivega razloga nikakor ne dobijo. Njihove prošnje niso bile uslišane. »Po zaključku sestanka smo bili optimistični, da bo NetBid pripomogel k sklenitvi dogovora o poplačilu terjatev banke, a žal do tega ni prišlo,« so za Dnevnik pojasnili v Factor banki.

V Srbiji obtožnica proti nekdanjemu ministru

»Banka bo nadaljevala postopke izterjave in unovčevanja zavarovanj, ker je odgovorna ustrezno zavarovati svoj upniški položaj,« so v banki pojasnili, zakaj ne bodo umaknili predloga za osebni stečaj Tomažiča in Ceglarja ter stečaj njunih družb Teman in Tomcetes. Več o dogajanju niso želeli razkriti. Kot smo poročali, pa je vodstvu Factor banke prekipelo zaradi njunih enostranskih potez med pogajanji.

Pomembno vlogo pri reševanju spora naj bi imeli tudi manjšinski lastniki Targo Telekoma. Gre za slovenskega podjetnika Franca Freliha oziroma njegovi podjetji Plasta in Termoplasti-Plama, ki sta lastnika desetine podjetja in naj bi v srbski projekt vložila okoli deset milijonov evrov. Da bi denar dobili nazaj, je malo verjetno, saj bi morali omrežje prodati za več kot 40 milijonov evrov. Tudi napovedi o visoki kupnini se zaradi izvršb in vedno slabših odnosov med Factor banko in Nubo zdijo malo verjetne. Potencialni kupci bi lahko namreč počakali na stečaj Targo Telekoma in omrežje kupili po nižji ceni.

Medtem ko se bankirji s Tomažičem in Ceglarjem borijo za omrežje v Srbiji, tamkajšnji organi pregona nadaljujejo razčiščevanje domnevnega podkupovanja politikov pri Nubinem projektu. Gre za afero, ki je izbruhnila leta 2012. Kot je znano, se je velik del 20-milijonskega bančnega posojila vrnil v Slovenijo, del pa je bil nakazan na račune podjetij na Cipru in Sejšelih. Od tam naprej je 43.000 evrov končalo v donacijah Demokratske stranke, katere član je bil nekdanji minister Oliver Dulić. Nubi naj bi brez razpisa podelil dovoljenje za gradnjo omrežja. Da je pri tem prišlo do nepravilnosti, so prepričani na srbskem tožilstvu za organizirani kriminal, saj so konec februarja proti Duliću in še dvema osumljencema (že tretjič) vložili obtožnico. V njej mu očitajo zlorabo uradnega položaja. Pri tem naj bi pridobil premoženjsko korist v vrednosti osem milijonov dinarjev oziroma dobrih 66.000 evrov.