Spletni poker je v Sloveniji še vedno precej neurejeno področje. Prav zaradi tega postajamo neke vrste obljubljena dežela za profesionalne igralce pokra iz Italije, ki zadnji dve leti zaradi nove zakonodaje ne morejo zakonito igrati pokra proti nikomur drugemu kot le sodržavljanom. Zlasti profesionalni igralci pokra se zato odločajo za nakup ali najem nepremičnin v tujini, tudi Sloveniji, kjer si urejajo stalno prebivališče.

Italijanski pokeraši bežijo pred domačimi zakoni

Slovenska zakonodaja ostaja ena najprijaznejših za igralce spletnega pokra. Na davčni upravi (Durs) so pojasnili, da zakonodaja uvršča spletni poker med posebne igre na srečo, pri katerih se ne upošteva zakon o davku na dobitke pri klasičnih igrah na srečo, kot so loterija, športne stave in drugo. Za spletni poker velja torej zakon o prirejanju iger na srečo, kjer so davčni zavezanci prireditelji igre na srečo, in ne igralci pokra. Na Dursu so sicer pojasnili, da je že v pripravi nov predlog za obdavčitev vseh spletnih iger na srečo, za katere ne velja zakon o davku na dobitke pri klasičnih igrah na srečo. Kaj bo ta prinesel, pa nam ni uspelo izvedeti.

A za zdaj je za italijanske igralce pokra Slovenija še vedno privlačnejša od rodne Italije, kjer so oblasti z ostrimi zakoni skrčile trg in ga oropale za dodaten zaslužek. Koliko pokerašev iz Italije se je že preselilo v Slovenijo, je težko ugotoviti, zgodovina dobitkov na turnirjih pokra v živo pa kaže, da je med italijanskimi igralci vsaj 20 milijonarjev. V Sloveniji si je z igro v živo več kot milijon dolarjev dobitkov zagotovil doslej le en igralec pokra. Ob tem je seveda treba omeniti, da je še precej več denarja mogoče zaslužiti z igranjem pokra na spletu. Tam lahko profesionalci odigrajo neprimerno več iger in tudi proti precej lažjim nasprotnikom. Prav oteženo igranje spletnega pokra doma je tako eden glavnih razlogov, da se italijanski profesionalni igralci pokra vse pogosteje spogledujejo s Slovenijo.

Andrej Žiberna, urednik portala pokernews.com, sicer pravi, da Slovenija ni edino pribežališče ali »oaza« za italijanske igralce pokra. Mnogi naj bi se odločili tudi za selitev v Avstrijo ali na Ciper, tisti, ki pridejo v Slovenijo, pa naj bi se najpogosteje naseljevali ob slovensko-italijanski meji ali v prestolnici. Zaslužek ob igranju z močno omejenim obsegom igralcev seveda ne more biti velik. Pot na spletno omrežje zunaj Italije je zato logična poteza večjih zaslužkarjev. Čeprav poznajo računalničarji precej načinov, kako obiti protokole in prirediti IP-naslov računalnika tako, da posnema tujega, je to namreč pogosto le še ena komplikacija. Preprosteje se je pač preseliti, saj se mnogokrat zatakne prav pri najpomembnejšem – pri izplačilih. Nekateri rešujejo zagato s prijatelji v tujini, ki posodijo svoj tekoči račun in podatke za igranje spletnega pokra. Spet drugi si v tujini uredijo stalno prebivališče, bančni račun in obrnejo nov list v svojem življenju spletnega igralca pokra.

Italijanski poker umira

Spletni poker je bil še pred leti vzhajajoča zvezda svetovnega spleta, leta 2008 so prihodki v tej industriji po izračunih časnika Financial Times dosegli že šest milijard dolarjev. A če bi svetovni poker krizo še preživel v dobri kondiciji, se proti raznim vladam, ki so si želele odrezati košček pogače, ni mogel boriti. ZDA so med prvimi državljanom omejile dostop do igralnic spletnega pokra, za sorodne rešitve pa so se med drugimi odločile tudi Francija, Španija in Italija.

Danes svojo odločitev verjetno obžalujejo. Italijanski inštitut Bruna Leonija je namreč izračunal, da so višji davki za igralnice in omejevanje igranja s tujimi državljani pregnali toliko igralcev, da Italija danes pobere precej manj davka kot pred leti. Enako velja tudi za Španijo in Francijo, kjer je padec prihodkov spletnih igralnic pokra večdesetodstoten. Še huje je v Italiji, kjer so prihodki spletnih igralnic lani na letni ravni upadli za več kot tretjino, skoraj polovica igralcev pokra pa si išče nasprotnike na nelegalnih spletnih igralnicah pokra.

Kako slabo gre reguliranim italijanskim spletnim igralnicam pokra, kaže tudi podatek, da je vrednost celotnega svetovnega trga spletnega pokra lani upadla za štirikrat, in sicer za devet odstotkov na slabe 3,5 milijarde dolarjev. Raziskava Global Business of Poker pa napoveduje, da bodo prihodki v industriji spletnega pokra zopet dosegli štiri milijarde dolarjev šele po koncu leta 2015.