Potem ko je okoli 110 delavcev Nafte Petrochema, hčerinske družbe Nafte Lendava, pred desetimi dnevi začelo stavkati, še vedno ni za obe strani sprejemljive rešitve. Ker se celotna Skupina Nafta Lendava v državni lasti spopada s pomanjkanjem obratnega kapitala, bi moral nujno potrebna sredstva Nafti Petrochemu priskrbeti Slovenski državni holding (SDH).

V SDH so pojasnili, da je začetek stavke že tako težke finančne razmere v družbi še dodatno zaostril. Zato preučujejo nove rešitve, katerih izbira pa je, zaradi pravil o državnih pomočeh, zelo omejena. Država je namreč leta 2011 Nafti Lendava že priskočila na pomoč z desetmilijonsko dokapitalizacijo. Ta sredstva je družba namenila predvsem za servisiranje dolgov do bank. Po besedah generalnega direktorja Nafte Lendave Dušana Stoparja bi za nemoteno poslovanje potrebovali 1,5 milijona evrov svežih sredstev. Po opozorilni stavki aprila letos so se zaposleni Nafte Petrochema za stavko odločili, ker je družba zamujala z izplačilom junijske plače in s plačilom prispevkov za majsko plačo. Po pojasnilih predsednika stavkovnega odbora Nafte Petrochema Ladislava Šabjana poleg izplačila junijske plače zahtevajo, da se vsi zaposleni, ki bi po podpisu sporazuma začasno odšli na čakanje, prvega septembra vrnejo na delo. Na tak način se želijo izogniti možnosti, da bi družba odpustila del zaposlenih. Medtem ko izplačilo julijske plače zahtevajo do 5. septembra, predlog direktorja Nafte Petrochema Roberta Serca o 15-odstotnem znižanju plače za štiri mesece za zaposlene ni sprejemljiv. »Če teh 15 odstotkov prištejemo k 20-odstotnemu znižanju plač zaradi čakanja na delo, bi v primeru stečaja družbe zaposleni od zavoda za zaposlovanje prejemali bore malo,« je dejal Šabjan, ki je glede rešitve družbe še vedno optimističen.

Izhod iz nastalih težav pa ob sodelovanju države vidi tudi Stopar. Po njegovih opozorilih težave v Nafti Petrochemu zaradi prepletenega poslovanja vplivajo na likvidnostno stanje v celotni Skupini Nafta Lendava. Če se v kratkem ne bo našla rešitev, bi lahko bankrotirale vse družbe skupine, je dodal Stopar. To bi pomenilo, da bi bile za drobiž naprodaj tudi pravice do črpanja plina v globinah Pomurja. Te so v lasti družbe Geoenergo, v kateri imata Nafta Lendava in Petrol vsak po polovični lastniški delež. Od načrpanega plina si Nafta Lendava in Petrol v prihodnjih letih lahko obetata vsak po približno 150 milijonov evrov prihodkov, ocenjujejo poznavalci razmer. sm