Do prodaje ni prišlo niti v skladu z drugim rokom

Prvi rok za prodajo se je v skladu s podpisano kupoprodajno pogodbo neuspešno iztekel 20. novembra, do prodaje pa ni prišlo niti v skladu z drugim rokom, to je do 27. novembra opolnoči, je pred dnevi poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Zelene luči prodaji ni prižgala nekdanja večinska lastnica koroškega Hypa, nemška banka Bayerische Landesbank (BayernLB), ki je z nekdanjo hčerinsko družbo v sodnem sporu. BayernLB si želi v sodnemu sporu, ki mu ni videti konca, povrniti za skupaj 2,4 milijarde evrov terjatev.

Kot poroča APA, je Avstrija zastopnika ameriškega sklada Advent v petek obvestila o izteku roka. Na Dunaju menijo, da morajo proces dajanja ponudb začeti znova.

V finančne težave jo je spravilo kreditiranje tveganih poslov

Hypo Alpe Adria je bila med letoma 2007 in 2009 v lasti bavarske banke BayernLB, nato pa jo je odkupila Avstrija in podržavila. V finančne težave jo je spravilo kreditiranje tveganih poslov v času ambiciozne širitve na Balkanu.

Prodaja hčerinskih bank je pogoj za preoblikovanje v slabo banko. Hypo Alpe Adria International iz Celovca je bila aktivna do konca oktobra, nato se bo preoblikovala v slabo banko v lasti države ter dobila novo ime: Heta Asset Resolution. Čaka jo likvidacija.

Predmet prodaje je šest bank ter njihova holdinška družba s sedežem v Celovcu

Predmet prodaje je šest bank v Sloveniji, na Hrvaškem, v BiH, Srbiji in Črni gori ter njihova holdinška družba s sedežem v Celovcu s skupaj 1,1 milijona strank in 245 poslovalnicami ter 8,5 milijarde evrov bilančne vsote. Sredi leta so imele skupaj 3950 zaposlenih.

Kot poroča APA, so Hypove banke v jugovzhodni Evropi v nezavidljivem položaju. "Mreža iz ure v uro izgublja na vrednosti," po poročanju APA pravijo viri blizu dogajanja in poudarjajo, da bo cena vedno slabša, dlje kot traja prodaja.