Krivdo priznal tudi nekdanji direktor CPL

Po tem, ko je bil na dve leti zapora obsojen nekdanji lastnik CPL Ranko Mimović, je krivdo v sojenju zaradi goljufije priznal tudi zadnji direktor CPL Stanko Petrič. Sodišče mu je prisodilo 18 mesecev zapora in plačilo denarne kazni.

Bavčarjeve delnice Maksime ponuja bankam

Banke, ki so s posojili nasedle v stečaju podjetja FB Investicije Igorja Bavčarja, imajo 14 dni časa, da prevzamejo 77,6 odstotka delnic Maksime Holdinga. Stečajna upraviteljica Tatjana Rupel je zanje dobila štiri nezavezujoče ponudbe, od katerih je najboljša znašala 50.000 evrov. Kljub temu ni sprejela nobene od njih. Če jih ne prevzamejo banke, jih bo Ruplova ponudila navadnim upnikom.

Pobuda za zadružni odkup Mercatorja

Medtem ko v hrvaškem Agrokorju vedno znova prepričujejo banke, naj jim podaljšajo rok za prevzem najboljšega soseda, je slovenski forum socialnega podjetništva pripravil pobudo, v okviru katere bi sedanji in nekdanji zaposleni v Mercatorju, potrošniki, dobavitelji, sindikati in drugi družbo odkupili in jo preoblikovali v zadrugo.

Lafarge Cement dobiva novo vodstvo

Lafarge Cement bo s 1. julijem dobil novo vodstvo. Dosedanji direktor trboveljske cementarne Haimo Primas, ki je družbo vodil od februarja lani, bo namreč prevzel položaj direktorja oskrbovalne verige za Lafarge Srednja Evropa na Dunaju. Namesto njega jo bodo enakopravno vodili štirje dolgoletni sodelavci iz lokalnega okolja. To so direktor prodaje Aljaž Kuzmanovski, finančni direktor Leopold Povše, vodja oskrbovalne verige Sebastjan Ledinek in tehnični direktor Dušan Škalički.

Nizozemci bi poglabljali prvi luški bazen

Delničarji Luke Koper bodo na skupščini 8. julija med drugim odločali o uporabi 3,72 milijona evrov bilančnega dobička. Po predlogu vodstva bi se za izplačilo dividend namenilo 1,4 milijona evrov oziroma deset centov na delnico. V Luki Koper bodo medtem že prihodnji teden potrdili izvajalca poglabljanja prvega luškega bazena. Neuradno je že jasno, da bo dela opravilo nizozemsko podjetje Van Oord, saj se je edino prijavilo na razpis. Dela stojijo že skoraj mesec dni, saj v Luki niso podaljšali pogodbe z italijanskim izvajalcem, ki je opravil le okoli desetino dogovorjenih del.

Kamnolom Velika Pirešica še naprej išče kupca

Čeprav so za nakup kamnoloma v Veliki Pirešici, ki je del stečajne mase CMC, prišle tri nezavezujoče ponudbe, najvišja za 1,7 milijona evrov, se je stečajna upraviteljica CMC Milena Sisinger odločila, da bo kamnolom ponovno prodajala na javni dražbi. Izklicna cena bo 1,7 milijona evrov.

Sberbank v 20-milijonsko dokapitalizacijo

Delničarji ruske Sberbank, ki je v Slovenijo vstopila z nakupom takrat avstrijske Volksbank, so na včerajšnji skupščini potrdili predlagano dokapitalizacijo. Ta bo znašala dobrih 20 milijonov evrov.

Pripravila Tomaž Modic in STA