Pribitek slovenskih na 10-letne nemške obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, tako trenutno znaša 1,25 odstotne točke.

Zahtevana donosnost na slovenske obveznice z ročnostjo desetih let se je v ponedeljek močno okrepila in se približala 2,80 odstotka, danes pa se je ta trend znova obrnil, tako da je donos zdaj na novi rekordno nizki ravni po prevzemu evra. Pred tem je bil zadnji rekord zabeležen 25. septembra, ko so bile obresti pri 2,541 odstotka.

Znižanje javnofinančnega primanjkljaja

Dogajanje v Slovenji je sicer v zadnjem obdobju zaznamovano predvsem z nastopom nove vlade. Ekipa premierja Mira Cerarja počasi začenja delo in se pripravlja na spopad z izzivi, med njimi tudi takimi, ki so pod skrbnim očesom vlagateljev: javnimi financami in privatizacijo.

Čeprav ne bo enostavno, si bo vlada, kot je danes dejal Cerar, prizadevala za znižanje javnofinančnega primanjkljaja pod tri odstotke bruto domačega proizvoda v prihodnjem letu, medtem ko naj bi letos ta znašal 4,5 odstotka. To je 0,4 odstotne točke več, kot je Bruslju obljubila vlada Alenke Bratušek.

Predsednik vlade je vlagatelje najverjetneje še bolj razveselil z izjavo, da bodo v prihodnjih dneh nadaljevali s prodajo Telekoma Slovenije. Po njegovih besedah je vlada namreč opustila idejo o razdelitvi Telekoma na infrastrukturni in storitveni del, pri čemer bi prodali le storitveni del.