Nekdanji prvi mož in lastnik Skupine Viator & Vektor Zdenko Pavček si je prislužil novo kazensko ovadbo. Zaradi oškodovanja upnikov jo je vložil stečajni upravitelj podjetja Viator & Vektor Projekti, odvetnik Tone Kozelj.

Za ovadbo se je, tako Kozelj, odločil, ker je Viator & Vektor Projekti svojo istoimensko podjetje na Hrvaškem, ustanovljeno s posojilom Skupine Viator & Vektor, jeseni leta 2011 brezplačno prenesel na tamkajšnje podjetje Vektor - Fima. To se je zgodilo le nekaj mesecev po tem, ko se je imperij Pavčka začel rušiti, eno od ključnih podjetij celotne skupine Viator & Vektor Logistika pa je končalo v stečaju.

Vektor - Fima, ki nima zaposlenih, je v lasti Branka Kalauze in Ivice Vidakovića. Lastnik Viatorja & Vektorja Projektov, ki je lani dosegel skoraj 2,1 milijona evrov prihodkov in dobrih 250.000 evrov čistega dobička, pa ni bil dolgo časa. Že leta 2012 je namreč njegovo lastništvo prešlo na Vidakovića. Slednji je bil v preteklosti tesen sodelavec Pavčka. Ko je Skupina Viator & Vektor pred skoraj desetletjem neuspešno prevzemala šibeniško družbo Tvornica lakih metala (TLM) oziroma njeno poslovno enoto Transport, je namreč Vidaković vodil hrvaško družbo Viator & Vektor Zagreb. Pavček je zatrdil, da z Vidakovićem zdaj ne sodeluje, kazenskih ovadb pa ni želel komentirati.

Zaradi podobnega posla je kazensko ovadbo proti Pavčku in še trem drugim osebam lani vložil tudi stečajni upravitelj Viatorja & Vektorja Logistike Anton Jagodic. Za ta korak se je odločil, ker je pred stečajem Viatorja & Vektorja Logistike lastniški delež romunske družbe Viator & Vektor Ro leta 2010 prešel na Izletnik Celje. Slednji je bil v lasti družbe Skupina Viator & Vektor, ki je leta 2012 po številnih kolobocijah bankrotirala. Poleg kazenske ovadbe je Jagodic vložil še tožbo na ničnost pogodbe, vendar se je slovensko sodišče opredelilo kot nepristojno, enakega mnenja pa so tudi na romunskem sodišču. To pomeni, da o vsebini vprašljivega prenosa do zdaj sodišče še ni odločalo. Po pojasnilih Jagodica je bilo zaradi prenosa lastništva sproženih več tožb, od katerih pa vse niso zaključene.

Kot zastavni upnik je Izletnik Celje prodajala, nedavno pa tudi prodala Gorenjska banka. Medtem ko je izklicna cena znašala 2,1 milijona evrov, je Izletnik Celje za 3,25 milijona evrov kupil lastnik družbe Media Publikum Darko Martin Klarič. Media Publikum je ena od največjih oglaševalskih družb pri nas, po zadnjih javno dostopnih podatkih pa je imela leta 2012 za 52,6 milijona evrov prihodkov. Ob tem je čisti dobiček znašal 1,5 milijona evrov. Zakaj se je čez noč podal v avtobusne in špedicijske vode (Izletnik Celje je, kot rečeno, lastnik romunskega Viatorja), smo želeli preveriti pri Klariču, vendar nam ni uspelo priti v stik z njim.