Množični poziv za prodajo terjatev, ki ga je nenapovedano objavila Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) in se izteče v začetku prihodnjega tedna, še zdaleč ni tako nedolžen, kot poskuša prikazati njeno vodstvo. Vedno bolj je očitno, da bi lahko bila v ozadju te nenavadne poteze tudi formalizacija dogovorov o prodaji turističnih kapacitet.

Poleg hotela Ocean iz Maribora, ki se je znašel v osrčju kriminalistične preiskave zaradi domnevnih podkupnin za prikrojitev ocene vrednosti nepremičnine, je prepih zavel v lastništvu najmanj 21 drugih hotelov po vsej državi. Ti so v lasti družb Sava Turizem, Union Hoteli, Hotel Marita, MPM Engineering in Thermana, ki jih terja DUTB, njihova »slaba posojila« pa so se pred tednom dni znašla naprodaj. Prav bančne terjatve, ki jih lahko novi upniki pretvorijo v lastništvo, so ena od najučinkovitejših poti do prevzema.

Če bi v DUTB prodajne postopke, ki jih kljub pozivom ministrstva za finance ne nameravajo podaljšati na 30 dni, uspešno pripeljali do zaključka, pa bi lahko novega (ekonomskega) lastnika dobili hoteli v lasti Save Turizma, Union Hotelov in Hotela Marita. Na DUTB so namreč po naših informacijah že pred meseci dobili ponudbo vlagatelja iz tujine, mednarodne hotelske verige RIMC iz Hamburga, ki ima pod seboj svetovno znane franšize, kot so Sheraton, Hilton in Best Western.

Niso lastniki hotelov, odločajo pa o vsem

Čeprav DUTB ni lastnica nobenega od hotelov, nekatere družbe pa same vodijo postopke njihove prodaje, pa DUTB drži v rokah praktično vse niti in bo odločilno vplivala na to, kdo bo novi lastnik privlačnih turističnih kapacitet. Iz dokumentov in informacij, ki smo jih pridobili v uredništvu, je razvidno, da ima DUTB zastavno pravico na lastništvu družb, lastnic hotelov, hkrati pa ima vpisane zastavne pravice tudi na hotelskih nepremičninah. Prodajni postopki, ki jih zaradi prisilnega zniževanja dolgov vodijo družbe, ki so lastnice hotelov, bi lahko torej padli v vodo, če bi DUTB prižgala rdečo luč prenosu lastništva ali pa odprodala terjatve in vnaprej odločila lastniški boj.

V Savi, ki je konec lanskega leta končala v postopku preventivnega prestrukturiranja, trenutno pripravljajo načrt finančne sanacije, ki pa v veliki meri temelji ravno na njihovi turistični diviziji. A očitno imajo v DUTB drugačne načrte. Medtem ko se s Savo pogajajo o pretvorbi dela posojil v kapital, zainteresiranim kupcem prodajajo terjatve do njene hčerinske družbe Sava Turizem. Ta je največja turistična družba v državi in ima v lasti 14 hotelov, šest apartmajskih kompleksov, pet kampov, šest termalnih kompleksov, štiri centre dobrega počutja in golf igrišče Livada v Moravskih Toplicah. »Do zdaj v Savo ni prispela nobena pobuda za nakup naše turistične družbe Sava Turizem, v medijih pa smo zasledili, da eden naših upnikov (DUTB, op. p.) prodaja terjatve do te družbe,« so nam povedali v Savi, ki jo vodi Matej Narat. Usoda Savine turistične divizije je popolnoma v rokah slabe banke. Ta ima zastavno pravico vpisano na lastniškem deležu in tudi na nekaterih nepremičninah Save Turizma.

Podobna je zgodba v primeru Union Hotelov. ACH je namreč delnice ljubljanskega hotelirja že pred leti zastavil pri NLB in Abanki Vipi, zdaj pa ima DUTB zastavno pravico vpisano na okoli 75-odstotnem paketu delnic. To se ni spremenilo niti po tem, ko so se v ACH s konzorcijem bank dogovorili o dolgoročnem reprogramu posojil. V okviru tega dogovora se je DUTB odpovedala zastavni pravici na obveznicah družbe Adria Mobil, ki so zdaj zastavljene v zavarovanje posojil vseh bank upnic ACH, zato pa je obdržala zastavno pravico na delnicah Union Hotelov. Medtem ko se rok za oddajo ponudbe za nakup terjatev DUTB izteče že v nekaj dneh, so v ACH šele v četrtek potencialnim kupcem posredovali predstavitveni prospekt in jih tako tudi uradno povabili k sodelovanju pri nakupu hotela. V holdingu ocenjujejo, da bodo prodajo zaključili v devetih mesecih, a jih utegne prehiteti DUTB.

DUTB: Odločitve še niso sprejete

»Nastanitvene kapacitete imajo različen status. Nekatere so v naši lasti, nekatere v stečaju, druge služijo kot zavarovanje za terjatve. Pri slednjih je DUTB samo ločitvena upnica in nima pravice do prodaje. Ko bo odločitev o prodaji sprejeta, pa bo DUTB seveda zagotovila, da k prodaji pritegne največje možno število interesentov,« so se odzvali v DUTB in poudarili, da bodo konkretne primere komentirali po tem, ko bodo dokončno sprejete odločitve.

Čeprav se rok za oddajo ponudb izteče v torek opolnoči, po tem pa lahko v DUTB s snubci podpišejo prodajno pogodbo, še enkrat več vztrajajo, da gre zgolj za preverjanje interesa na trgu in da lahko v prodajni postopek vključijo tudi tiste, ki bi prekoračili rok. Ob tem so na DUTB očitno spregledali vprašanje, ali so že prejeli kakšno ponudbo za nakup terjatev do turističnih družb. To bi dodatno potrdilo informacije, da je DUTB glavna tarča kupcev iz tujine ter njihovih slovenskih posrednikov, ki jih zanima poceni odkup nekaterih slabih posojil in s tem ključ do lastništva podjetij. Medtem ko v družbah, ki so lastnice hotelov, še preverjajo interes zanje na trgu, naj bi namreč v DUTB na mizo dobivali že konkretne ponudbe.

Nemci bi od DUTB kupili kopico hotelov

Po navedbah naših virov naj bi DUTB že v drugi polovici lanskega leta dobila ponudbo za odkup njenih terjatev do ACH in Save, zavarovanih z njunima turističnima družbama. To naj bi jim poslala prej omenjena nemška hotelska veriga, ki jo v Sloveniji zastopa Dejan Podgoršek, nekdanji visoki uslužbenec Slovenske turistične organizacije. RIMC ima v Sloveniji od leta 2013 svojo hčerinsko družbo, ki jo vodi Podgoršek in je do sedaj o poslovnem sodelovanju že prepričala Jožeta Anderliča, lastnika ljubljanskega hotela Mons, in družino Savski, ki upravlja mariborski hotel Ocean. Zdaj so si v RIMC očitno zadali načrt, da postanejo daleč največji hotelir v Sloveniji. Če bi jim uspelo poleg omenjenih dveh kupiti še Savo Turizem, Union Hotele in portoroški Hotel Marita, bi podse dobili dodatnih od 2200 do 2500 hotelskih sob. Samo omenjene tri tarče ustvarijo okoli 80 milijonov evrov prihodkov na leto, 12 milijonov evrov dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA), zaposlenih pa imajo več kot 1200 ljudi.

Nemci so očitno v DUTB našli dobrega sogovornika. Čeprav se resno zanimajo za nakup hotelov, naj bi se v lanskem letu prizadevali tudi za mandat pri prodaji Save Turizma in Union Hotelov, pri tem pa naj bi jih podpirali v DUTB. Kljub temu jim načrt ni uspel, saj naj bi jih vodstvi Save in ACH zavrnili. Uprava ACH pod vodstvom Rasta Oderlapa je prodajo hčerinske družbe raje zaupala podjetju Cushman & Wakefield iz Prage.