Z dokapitalizacijo je bil narejen prvi nujni korak, saj imajo banke sedaj zadostno likvidnost. Zdravniki so ozdravljeni, ne smemo pa pozabiti na paciente, je na okrogli mizi na temo »razvojne« vloge Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) pri oživljanju slovenskega gospodarstva poudaril Postl. Okrogla miza je del konference FDI Summit Slovenia 2014, ki se odvija v Ljubljani.

DUTB kot moštvo z vrhunskimi igralci

Za podjetja v Sloveniji se še ni veliko spremenilo in potrebno bo več kot le likvidnost, da investicije pripeljemo na novo raven, je opozoril Postl. Med drugim je pozval k močnemu mandatu DUTB. Kot je ponazoril v nogometnem žargonu, je DUTB kot moštvo z vrhunskimi igralci, od katerih pa bi zahtevali, da igrajo le na svoji polovici igrišča. Kot problematično v Sloveniji je izpostavil tudi insolvenčno zakonodajo ter birokratske ovire.

Izvršni direktor DUTB Torbjörn Mansson je znova pojasnil, da so cilji »slabe banke« na eni strani finančni, saj je njena naloga za premoženje v svojem portfelju iztržiti čim več. Na drugi strani pa družba izvaja okoli 100 postopkov prestrukturiranja podjetij, pri katerih so kljub slabemu trenutnemu stanju prepoznali zdrave poslovne temelje.

Ni znanja, kako rasti

Predsednik uprave Nove Ljubljanske banke (NLB) Medja pa je poudaril, da se je banka lani vrnila na trg in od takrat povečuje svoj tržni delež. Pri podjetjih je opozoril, da so določena prezadolžena, na drugi strani pa so predvsem mala in srednja podjetja, ki so praktično brez dolga. Nimajo pa znanja, kako rasti.

»Banke so likvidne in pripravljene podpirati razvoj,« je poudaril Medja. A je dodal, da NLB ne želi znova pristati v situaciji, s kakršno se je borila v zadnjih letih. »Nujen je odgovorni razvoj,« je bil jasen.

To pomeni, da morajo podjetja priti do bank z dobrimi projekti. »Povpraševanje pa trenutno prihaja le od tistih, ki so prezadolženi,« je opozoril. Dobrih projektov je premalo, ni pa na banki, da bi hodila do podjetij in dajala predloge, kaj naj počnejo. To so banke počele v »problematičnih« letih, ki so vodile v sedanjo krizo, je opozoril.

Na trgu trenutno ni veliko »neumnega denarja«

Mansson se je strinjal, da je na trgu trenutno veliko denarja, ni pa veliko »neumnega denarja«. »Kriza je prinesla veliko treznosti,« je menil. Postl pa je opozoril, da vsak projekt nosi določeno tveganje. »Pomembno pa je, kdo ga gleda in na kakšen način,« je izpostavil.

Poslovni dogodek FDI Summit, ki se odvija na ljubljanski ekonomski fakulteti, poleg osredotočanja na vprašanje vloge investicij pri izhodu iz krize zaznamuje tudi udeležba številnih politikov, gospodarstvenikov in uglednih ekonomistov. Med drugim je udeležence že nagovoril premier Miro Cerar, med gosti pa sta napovedana še finančni minister Dušan Mramor in zunanji minister Karl Erjavec.