V boju za nakup Trima so po neuradnih informacijah le še trije potencialni kupci. Irski proizvajalec strešnih in fasadnih panelov Kingspan, poljska finančna družba Innova Capital, ki se je neuspešno potegovala tudi za nakup Litostroja Power, in Metroll Australia, eden največjih avstralskih proizvajalcev strešnih kritin, ograj in izolacij.

Potencialni kupci Trima naj bi v teh dneh že zaključevali skrbne preglede, v NLB pa njihove zavezujoče ponudbe pričakujejo do konca letošnjega leta. A medtem ko se prodaja Trima bliža zaključku, naj bi se nekatere bančne lastnice v zadnjih dneh nagibale k ustavitvi prodajnih postopkov oziroma preložitvi prodaje za nekaj let.

Trimo po finančni sanaciji namreč okreva bistveno hitreje, kot je bilo prvotno pričakovati, v zadnjih mesecih pa so uspeli pridobiti več novih poslov v Nemčiji, Veliki Britaniji in državah nekdanje Sovjetske zveze. Letošnje leto naj bi tako v Trimu zaključili celo z nekaj več kot 110 milijoni evrov konsolidiranih prihodkov in več kot tremi milijoni evrov dobička iz poslovanja. To je celo nekoliko več, kot je septembra pričakovala nova uprava pod vodstvom Igorja Kržana. Zaradi uspešnega dogovora s ključnimi poslovnimi partnerji, ki naj bi pristali tudi na delni odpis terjatev in obenem podaljšali plačilne roke, Trimu po neuradnih informacijah ne bo treba koristiti niti vsega likvidnostnega posojila v višini petih milijonov evrov.

Ker je trebanjska skupina šele začela okrevati po hudih finančnih težavah, naj bi bile temu primerne tudi ponudbe potencialnih kupcev. Več bank naj bi tako ocenjevalo, da bi bilo prodajo potrebno odložiti za do dve leti, saj bi se v tem času pokazali polni učinki poslovne in finančne sanacije, posledično pa bi se zvišala tudi kupnina. Toda temu po neuradnih informacijah niso naklonjeni v NLB, ki vodi prodajne postopke in naj bi si želela prodajo na vsak način zaključiti. »Prodajni postopek poteka po začrtani časovnici,« so bili kratki v NLB. Spomnimo, da so v NLB skupno prejeli pet nezavezujočih ponudb, vendar so v največji državni banki očitno ocenili, da sta ponudbi enega od finančnih vlagateljev in enega od večjih Trimovih poslovnih partnerjev preskromni.

Po neuradnih informacijah naj bi najboljšo ponudbo oddal Kingspan. Ta se je o vstopu v Trimo že lani dogovarjal z Bogdanom Topičem, takratnim predsednikom nadzornega sveta, ki je po razrešitvi Tatjane Fink kratek čas tudi vodil Trimo. Irsko skupino zanimajo zlasti razvojni projekti, reference in patenti trebanjske družbe, ki ščitijo tehnološko napredna fasadna sistema Qbiss Air in Qbiss One. Toda kljub najvišji ponudbi naj bi bila irska skupina za več domačih bank nesprejemljiva. Kingspan naj bi nameraval proizvodnjo iz Trebnjega preseliti v svoje preostale tovarne po Evropi, kar bi s seboj privedlo izgubo več sto delovnih mest v Sloveniji, več domačih dobaviteljev Trima pa bi čez noč ostalo brez posla. Kingspan je v zadnjih dveh desetletjih prevzel številne konkurente in ima trenutno proizvodnje izolacijskih panelov na Madžarskem, Češkem, Poljskem, v Belgiji, Veliki Britaniji in na Irskem, ki bi jih brez večjih težav dopolnil tudi s proizvodnjo Trimovih fasadnih sistemov.