Konoplja sodi med substance, ki lahko že ob enem samem uživanju povzročijo psihozo. Neprestano uživanje konoplje pa lahko pripelje do resnih kroničnih posledic. Raziskave pa kažejo, da je v Veliki Britaniji od te droge odvisnih že pol milijona ljudi.

V raziskavo so zajeli moške, ki še nikoli niso kadili marihuane. Analiza je pokazala, da je uživanje konoplje sprožilo povečano aktivnost dela možganov, ki povzroča paranojo, neprimerno vedenje in preklinjanje. Na srečo je bil učinek le kratkotrajen. Ob rednem jemanju pa se je pokazalo, da je kar 50 odstotkov zdravih prostovoljcev začelo kazati znake psihoz. Najbolj ranljivi so bili tisti, ki so se v preteklosti že spopadali s psihozami.

Znanstveniki so ameriško vlado že opozorili, naj začne državljane opominjati, da z uživanjem konoplje tvegajo resno obolenje. Profesor Robin Murray je poudaril, da so raziskave prinesle dokaz, da ima uživanje te droge lahko resne posledice na možgane. Poudaril je še, da je najbolj škodljivo uživanje droge v velikih količinah. "Podobno kot s pijačo: kozarec vina na dan je nekaj drugega kot vikend s steklenico vodke na dan," je še primerjal.