Francoz in Američan sta nagrado prejela za svoje delo na področju kvantne fizike, je pred kratkim povedala komisija. ''Nagrajenca sta odprla vrata v novo ero eksperimentiranja s kvantno fiziko s tem, ko sta demonstrirala neposredno opazovanje individualnih kvantnih delcev, ne da bi jih pri tem uničila,'' je v izjavi zapisala Kraljeva švedska akademija za znanost. Fizika sta opravila ključna dela v t.i. kvantni optiki, to je, natančni kontroli fotonov, ki so fundamentalni delci svetlobe.

"Njune prelomne metode bi lahko omogočile izgradnjo nove vrste super hitrega računalnika, ki bi bil zasnovan na kvantni fiziki," je v utemeljitvi še zapisala švedska kraljeva akademija. Pojasnili so tudi, da so raziskave obeh nagrajencev omogočile tudi izdelavo "izredno natančnih ur, ki bi lahko predstavljale podlago za nov standard časa".

Profesor Haroche je za CNN prek telefona povedal, da je za nagrado izvedel le 20 minut preden je govoril z novinarji in da je ob spoznanju,da je nagrajenec, ravno bil na sprehodu z ženo. ''Imel sem srečo, da sem bil na ulici in sem se ravno sprehajal mimo klopi, tako da sem lahko nemudoma sedel. Tako silno neverjeten je občutek.''

Nagrada za fiziko, poleg priznanja in ugleda, prinaša tudi skoraj milijon evrov, je pa druga letos podeljena Nobelova nagrada. Haroche in Wineland bosta ugledno nagrado prejela 10. decembra, na obletnico smrti švedskega industrialca in izumitelja dinamita Alfreda Nobela.

Izbira nagrajencev je presenetila tiste, ki so pričakovali, da bo letošnja nagrada za fiziko povezana z odkritjem Higsovega bozona, kar naj bi bilo eno najpomembnejših odkritij zadnjih 50 let.

Prvo Nobelovo priznanje za fiziko je prejel Nemec Wilhelm Rontgen za odkritje (po njem imenovanih) rentgenskih žarkov, skupaj z letošnjima nagrajencema pa je nagrado za fiziko doslej prejelo že 194 znanstvenikov.

Jutri sledijo podelitve nagrad za delo na prodočju kemije, do konca tedna pa bodo znani tudi nagrajenci za literaturo in tudi prejemnik prestižne Nobelove nagrade za mir.

Preberite še:

Začel se je letošnji ples prestižnih Nobelovih nagrad