Nove priložnosti za preučevanje bolezni

John B. Gurdon je že leta 1962 odkril, da je specializacija celic reverzibilna, 40 let pozneje pa je Šinja Jamanaka dognal, kako se nedotaknjene dozorele celice lahko reprogramira v nedozorele. Z reprogramiranjem človeških celic so znanstveniki že ustvarili nove priložnosti za preučevanje bolezni in razvili metode za diagnosticiranje in terapije.

Sir John B. Gurdon se je rodil leta 1933 v Dippenhallu v Veliki Britaniji. Na univerzi Oxford je doktoriral leta 1960, pozneje pa je deloval na kalifornijskem Inštitutu za tehnologijo. Leta 1972 se je pridružil univerzi Cambridge, kjer je kot profesor poučeval celično biologijo. Trenutno deluje v okviru Inštituta Gurdon na Cambridgeu.

Šinja Jamanaka se je rodil leta 1962 v Osaki na Japonskem. Magistriral je leta 1987 na Univerzi v Kobeju, doktoriral pa leta 1993 na Univerzi v Osaki. Pozneje je deloval v okviru Inštituta Gladstone v San Franciscu, trenutno pa poučuje na Univerzi v Kjotu.

Nagrada v kategoriji psihologija ali medicina se podeljuje že od leta 1901, do danes pa jo je prejelo 199 posameznikov. Čeprav je povprečna starost prejemnikov nagrade v omenjeni kategoriji od 60 do 64 let, si kot najmlajši nagrajenec lasti priznanje Frederick G. Banting, ki je nagrado prejel pri 32 letih, zaslužen pa je za odkritje inzulina.

Vse se je začelo leta 1895

Filantrop Alfred Nobel je 27. novembra leta 1895 podpisal svojo oporoko, s katero je večino svojega premoženja razdelil v sklad, ki omogoča nagrade. V oporoki navaja, da se sredstva razdelijo na pet delov in so dodeljena posameznikom, ki bodo prišli do ključnih odkritij na področju fizike, kemije, psihologije ali medicine, literature in globalnega miru.

Nobelova nagrada za mir neuradno velja za najprestižnejšo. Ta se podeljuje v Oslu na Norveškem, medtem ko se preostala Nobelova priznanja podeljujejo v Stockholmu. Vsak dobitnik nagrade prejme poleg priznanja še zlato medaljo in denarno nagrado, ki jo določi Nobelova fundacija. Do zdaj je bila ta vsota približno milijon evrov, letos pa bo zaradi slabših gospodarskih razmer nekoliko nižja - 940.000 evrov. Vsako nagrado si lahko razdelijo največ trije nagrajenci.

Že danes bo sledila podelitev Nobelove nagrade za dosežke s področja fizike, jutri bo podeljena nagrada za dosežke v kemiji, dan pozneje za dosežke v literaturi, v petek bo podeljena Nobelova nagrada za mir, nazadnje, prihodnji ponedeljek, pa še nagrada za dosežke s področja gospodarske znanosti.

Letos je največ ugibanj o nagrajencih, povezanih s področjem fizike. Številni menijo, da bi lahko bil letošnji Nobelovec povezan z odkritjem Higgsovega bozona.