Danes je to  omrežje najbolj priljubljeno na svetu in šteje vrtoglavih 845 milijonov uporabnikov. V osmih letih obstoja je Facebook popolnoma uničil nekdanje velikane, kot sta MySpace in Friendster.

Podjetje Facebook ima dva tisoč uslužbencev, poslovne stavbe v 15 različnih državah, pred dnevi pa so naredili najbolj pričakovano potezo zadnjih let – delnice podjetja so ponudili v javno trgovanje na borzi. S potezo želijo zbrati 5 milijard dolarjev (3,8 milijarde evrov). Sama vrednost podjetja je sicer je izredno težko določljiva. Nekatere ocene se gibljejo celo do 76 milijard evrov (100 milijard dolarjev).

Neprestano spreminjanje: Kmalu obvezna časovnica

Je pa Facebook v osmih letih obstoja kar nekajkrat precej spremenil svojo obliko, to pa je vedno dvignilo precej prahu in povzročilo veliko razburjenje uporabnikov. Tudi ta trenutek je pred uporabniki Facebooka velika sprememba - časovnica.

Tisti uporabniki Facebooka, ki še niso prešli na novo obliko osebnega profila (časovnico oz. timeline), se bodo morali slej ko prej sprijazniti z novostjo, saj bodo stare oblike profilov kmalu, po poročanju nekaterih spletnih portalov že jutri, ukinjene.

Časovnico so si lahko tisti, ki so si to želeli, vklopili že od sredine lanskega decembra, glede na to, da ni bilo mogoče znova preiti na staro obliko profila, pa so se pojavile domneve, da bodo slej ko prej stare profile ukinili, vsi uporabniki pa bodo dobili časovnico, kar so pri Facebooku 25. januarja tudi potrdili.

Kako urediti časovnico, da ne bo neprijetnosti?

Takoj, ko je časovnica postala dostopna povsod po svetu, pa so se pojavile varnostne težave – na uporabniških profilih so bile objavljene informacije (zapisi in fotografije), ki so jih uporabniki hoteli skriti. Če ne želite, da vaši prijatelji na facebooku vidijo vaše objave iz preteklosti, boste imeli ob prehodu na časovnico sedemdnevni rok, da nov profil prilagodite po vaših željah.

In kako urediti časovnico, da ta ne bo razkrivala preveč? Pod gumbom "uredi ali odstrani" boste našli možnost "Skrij s časovnice", s katero boste lahko pred prijatelji skrivali objave, za katere ne želite, da jih vidijo. Dolgotrajen proces si lahko nekoliko skrajšate, če objave na zidu odstranjujete v "Dnevniku dejavnosti“, kjer so razporejene bolj pregledno. Imate tudi možnost, da videz vaše časovnice pogledate tako, kot jo vidi vaš prijatelj – skrajno desni gumb "poglejte kot".

Prehod na časovnico je za mnoge dolgoletne uporabnike Facebooka zaradi brskanja po preteklosti lahko zelo zanimiv, naletijo pa lahko tudi na neprijetna presenečenja, ki so jih že pozabili. Zato poskrbite, da tisto, kar naj bi bilo skrito, tudi ostane skrito.

Pasti facebookove Časovnice: Na kaj morate biti pozorni?

Nezadovoljni s časovnico? Kako si facebook oblikujete po vašem okusu

Facebook razburja uporabnike: Časovnica je raj za zalezovalce