Revija Time je pripravila pet nasvetov za pripravo Časovnice, s katero bodo morda razkriti tudi podatki, na katere ste že pozabili in za katere bi raje videli, da ostanejo skriti javnosti.

1. Opcija "Skrij s časovnice" je vaša najboljša prijateljica

Pripravite se, da boste pogosto izbrali opcijo Skrij s časovnice, ki jo lahko najdete pod gumbom Uredi ali odstrani. Zapomnite si, časovnica ne bo razkrila samo vaših starih fotografij, temveč vse spremembe statusov in šaljivih objav s strani vaših prijateljev.

Če imate svoj profil na facebooku odprt že kaj nekaj časa, se pripravite, da boste pred ekranom presedeli vsaj eno uro ali dlje, ko boste "česali" podatke, ki bodo vidni in tistimi, ki jih boste skrili. Objave na zidu lahko odstranite tudi v Dnevniku dejavnosti – tam so objave razporejene na bolj pregleden način.

2. Nasmehnite se! Fotografije bodo zdaj ogromne

Prej se marsikomu ni dalo brskati po majhnih fotografijah, ki jih je nekdo objavil v več albumih. Tovrstnim pregledovanjem so se večinoma posvečali res "najbolj predani" in tisti, ki bi jih lahko označili za zasledovalce. S časovnico prihajajo večje naslovne fotografije albumov in v splošnem zelo čisti posnetki, ki bodo razkrili vsako skrivnost obiskovalcem vaših profilov.

Da ne boste novemu šefu na ogled postavili album, z naslovno fotografijo, na kateri že skoraj brez zavesti še vedno vztrajate pri kozarcu žgane pijače, se raje odločite za kakšno manj zgovorno fotografijo.

3. Internet ve, kje ste bili in kje ste

Fotografije in foto albumi imajo po novem možnost označevanja kraja. Po novem bodo lahko vsi vedeli, kje ste bili, ko so vas slikali skakajoče v vodo. Označbo kraja sicer lahko odstranite, a če jo bodo dodali vaši prijatelji, boste njih morali prositi, da jo odstranijo. To pa bodo morali početi ročno – za vsako fotografijo, na kateri ste označeni. Dobrodošli na časovnico.

4. Zloraba zasebnih podatkov? Za to obstaja aplikacija

Veliko aplikacij za časovnice je precej zabavnih, a pazite, saj bodo nekatere vaš zid spremenile v oglasni pano. Dobro razmislite, preden tretji osebi dopustite dostop do svojih podatkov in zida, saj bodo, še preden se boste zavedli, na vašem zidu obešena obvestila, kaj jeste in katere produkte kupujete.

To lahko uredite tudi tako, da pod Nastavitvami računa določite ali imajo aplikacije lahko dostop do vaše časovnice ali ne. Še vedno pa lahko kakršno koli objavo na vašem profilu odstranite z vašo "prijateljico".

5. Ko ste v dvomih, "Poglejte kot ..."

Pod možnostmi (skrajno desni gumbek) vam je omogočeno, da vašo časovnice pogledate skozi prijateljeve oči. S tem orodjem boste lahko ugotovili, koliko stvari vam je uspelo že počistiti in koliko jih še morate.