V debati sta sogovornika skušala izmeriti razdaljo med znanstveno-fantastično literaturo in fantastično resničnostjo, dejanskim stanjem tehnologije v družbi. Po Kučičevih besedah je za znanstveno-fantastičen žanr pogosto značilna napačna predstava: da so to klasične zgodbe, le preoblečene v futuristično okolje. Vendar to ni res, kajti ta žanr je pogosto tudi oblika družbene kritike, ugotavlja Kučič.

Dim je dodal, da je žanr zaznamovan z eskapizmom, saj je resničnost tako neznosna, da je včasih treba poiskati zatočišče v vzporednih svetovih. Hkrati pa velja, da se znanstveno-fantastične zgodbe lahko kaj kmalu izkažejo za resnične. "Potujijo tehnologijo", tako da jo lahko ugledamo v novi luči in s tem po Dimovem mnenju spodbujajo razmislek o družbi. To je posebej pomembno, ker "vsi danes živimo s tehnologijo, ne da bi jo zares opazili," je dejal.

Zato se po Dimovih besedah zastavlja vprašanje, kaj išče Google pri nas, medtem ko mi iščemo po Googlu? Google iz vseh mogočih podatkov, ki jih med brskanjem po spletu puščamo za sabo, sestavlja zgodbe o nas za oglaševalce, odgovarja Kučič. Google kot zametek umetne inteligence je pravzaprav nastal naključno: na Univerzi Stanford sta se našla dva doktorska študenta, matematični in oglaševalski genij, je pojasnil Kučič.

"Google ni nič drugega kot iskalni algoritem, ki se je krasno povezal s spletnim oglaševanjem. Vse dodatne storitve, kot so knjige in lokacijske storitve, predstavljajo le hrano za veliki algoritem, da bi nas čimbolj poznal in nam dostavil ustrezne oglase," je dejal Kučič in ugotovil, da je na tej točki znanstvena fantastika že nadomestila resničnost.

Dim je spregovoril tudi o svoji zadnji knjigi, znanstveno-fantastičnem romanu Oprostite, vaše življenje ne obstaja. Po avtorjevih besedah je osnovna premisa romana, da se je nadzorna tehnologija prestavila pod človeško kožo. To je svet, v katerem se tehnologija predstavlja kot človekov "najboljši prijatelj", ki lahko rešuje zagate pri potrošniških izbirah. "Zame je znanstvena fantastika metafora za tematiziranje identitete v popolnoma tehnologiziranem svetu," je povedal Dim.