Kot ugotavlja raziskava, je 77 odstotkov gospodinjstev v oktobru za elektronske komunikacije (brez mobilne telefonije) namenilo 30 evrov ali več, le štirje odstotki pa manj kot 20 evrov. Povprečen znesek je tako v oktobru na gospodinjstvo znašal 42,5 evra.

Pri tem 79 odstotkov gospodinjstev še ni razmišljalo o prekinitvi naročniškega razmerja za storitve elektronskih komunikacij zaradi previsokih mesečnih stroškov, 12 odstotkov jih je razmišljalo o prekinitvi razmerja za posamezne storitve, 10 odstotkov pa o prekinitvi vseh storitev.

Kar 14 odstotkov gospodinjstev je za storitve mobilne telefonije namenilo več kot 100 evrov, 58 odstotkov gospodinjstev pa je v ta namen namenilo do 50 evrov. Povprečen izdatek gospodinjstev za mobilno telefonijo pa znaša 48,3 evra. Da je njihov izdatek za mobilno telefonijo previsok, meni več kot polovica anketiranih (51 odstotkov).

Raziskava je še pokazala, da 52 odstotkov anketirancev uporablja analogni oziroma navadni telefonski priključek, 28 odstotkov IP-priključek, 16 odstotkov pa ISDN. Med ponudniki fiksne telefonije izstopa Telekom Slovenije (72 odstotkov gospodinjstev), sledijo pa mu Telemach, T-2 (vsak devet odstotkov gospodinjstev) in Amis (pet odstotkov). Dve tretjini gospodinjstev še ne razmišlja o odpovedi fiksnega telefonskega priključka zaradi uporabe mobilne telefonije.

En mobilni telefon ima 23 odstotkov gospodinjstev, dva 26 odstotkov, tri 20 odstotkov, štiri 18 odstotkov, pet ali več pa sedem odstotkov gospodinjstev. Pet odstotkov anketirancev v gospodinjstvu nima mobilnih telefonov. Med operaterji je v ospredju Mobitel (pri njem vsaj del storitev mobilne telefonije opravlja 72 odstotkov gospodinjstev), sledi mu Simobil (41 odstotkov).

Mobilne podatkovne storitve uporablja 23 odstotkov gospodinjstev; 16 odstotkov preko mobilnega telefona, štirje odstotki preko mobilnega telefona in podatkovne kartice, trije odstotki pa preko podatkovne kartice.

Sodeč po raziskavi je 88 odstotkov anketirancev seznanjenih z možnostjo, da lahko ob prehodu med operaterji prenesejo telefonsko številko, vendar pa te možnosti še ni uporabilo kar dve tretjini respondentov. Med tistimi, ki so to možnost že uporabili, prevladujejo prenosi med mobilnimi operaterji.

Polovica gospodinjstev uporablja kabelsko televizijo, sledi IP-televizija (26 odstotkov), prizemni sprejem (17 odstotkov) ter satelitska televizija (sedem odstotkov). Tudi med ponudniki kabelske oziroma IP-televizije prednjači Telekom Slovenije (35 odstotkov gospodinjstev), sledijo pa Telemach (24 odstotkov), T-2 (osem odstotkov), Elektro Turnšek (šest odstotkov) in Amis (štirje odstotki).

Dostop do interneta v gospodinjstvu ima 72 odstotkov anketirancev. Telekom Slovenije je ponudnik dostopa do interneta skoraj polovice gospodinjstev zajetih v raziskavi, sledijo mu T-2 (13 odstotkov), Telemach (13 odstotkov) in Amis (10 odstotkov).

Raziskavo o mesečnih izdatkih gospodinjstev za storitve elektronskih komunikacij so izvedli med 16. in 20. novembrom 2010 v telefonskem studiu GfK Slovenija. Anketiranje je potekalo po metodi računalniško podprtega telefonskega anketiranja. Osnova vzorčenja je bil univerzalni telefonski imenik, iz katerega so bila naključno izbrana gospodinjstva.

Iz generiranega seznama so poklicali 8887 naključno izbranih telefonskih številk: 3703 jih v času anketiranja ni bilo dosegljivih, 3489 jih ni želelo sodelovati, 1187 jih ni ustrezalo postavljenim kvotam, 508 oseb pa je sodelovalo v anketi.