Kaj nam svetujejo zdravniki? Predvsem, da različna odvajala ne prinesejo rešitve za te težave. Spremeniti je treba način prehranjevanja, pitja oziroma kar celotnega življenjskega sloga.

O zaprtju govorimo takrat, ko se črevo izprazni manj kot trikrat na teden. Praviloma bi morali črevo prazniti vsak dan, kar pa ne pomeni, da je človek, ki odvaja blato samo vsak drugi dan, bolan.

Zaprtje pa je lahko hudo neprijetna težava, ki nas spremlja na potovanju ali počitnicah. Torej je zelo pomembno, da se tudi na potovanju zdravo prehranjujemo.

Prehrana

Izločanje blata je boljše, če uživamo hrano z veliko neprebavljivimi rastlinskimi vlakni in obenem popijemo dovolj tekočine. Običajno priporočajo najmanj dva litra vode dan.

Združenje za promocijo zdrave prehrane in dietetiko (VFED) pa priporoča, da vsak dan popijemo najmanj dva litra tekočine in najbolj idealno bi bilo, da bi popili: 4 skodelice kave ali čaja (600 mililitrov), en kozarec napitka iz posnetega mleka (200 mililitrov), velik kozarec naravnega sadnega soka (250 mililitrov), velik kozarec zelenjavnega soka (250 mililitrov) in steklenico mineralne vode (700 mililitrov). Med hrano z veliko vsebnostjo vlaknin, ki je zdrava za črevo, sodijo polnozrnati izdelki, ki so: polnozrnati kruh, kosmiči, zelenjava, solata, stročnice, laneno seme in otrobi.

Našim prebavilom neprijazna hrana pa je: beli kruh, pecivo, sladice in pudingi.

Pri normalni prebavi se iz črevesa izloči samo toliko tekočine, da je blato primerno mehko in ni težav z izločanjem.

Pri zaprtju pa je masa hrane preveč predelana in iz nje črevesne stene posrkajo preveč vode, zato se blato zelo zgosti in pride do zaprtja.

Kaj vpliva na odvajanje

Ker gibanje debelega črevesa uravnava vegetativno živčevje, je znano, da stres in čustveni pretresi, pa tudi dejavniki okolja pomembno vplivajo na prebavo in odvajanje.

Vplivi okolja so izraziti na potovanju, zato nam lepa doživetja lahko pokvarijo težave z zaprtjem. Druga skrajnost pa je, da nas zaradi uživanja neprimerne prehrane oziroma okužb prizadene diareja.

Vzroki za zaprtje

Če zdravniki gastroenterologi ne ugotovijo organskih vzrokov za zaprtje oziroma za zaprtje, niso kriva obolenja na primer ščitnice ali dolgotrajno neurejena sladkorna bolezen, ampak je treba vzroke iskati v neprimernem načinu življenja. Uživamo preveč ogljikovih hidratov in premalo vlaknin, premalo se gibamo, premalo pijemo, preveč smo izpostavljeni stresom in ne znamo se sprostiti. Pogosto imajo težave z zaprtjem kronični bolniki, ki redno uživajo zdravila, katerih stranski učinek je zaprtje.

Zato je še toliko bolj pomembno, da se odločimo za spremembo življenjskega sloga in upoštevamo vsa zgoraj navedena priporočila v zvezi s prehrano in pitjem.