Študija objavljena v reviji PloS One navaja, da 39 odstotkov Američanov, ki trenutno niso uvrščeni v kategorijo posameznikov s prekomerno težo, pravzaprav spada v omenjeno kategorijo. Indeks telesne teže je preprosta kalkulacija, ki vključuje telesno težo in višino – kdor ima indeks večji od 30 je smatran za preobilnega.

Po drugi strani pa se prekomerno težo odkriva z odstotkom telesne maščobe. Prag za obilnost je pri moških 25 odstotkov, pri ženskah pa 30 odstotkov telesne maščobe.

Vodja študije Dr. Eric Braverman je povedal: "Indeks telesne teže je pomanjkljiv. Odstotek telesne maščobe pa je v tej primerjavi superioren, saj nam dejansko pove, v kakšnem stanju je posameznik“

Tekom študije so znanstveniki pregledali 1.393 kartotek posameznikov, ki so jim pred časom izmerili indeks telesne teže in odstotek telesne maščobe. Ugotovili so, da oba podatka v večini primerov predstavljata enak rezultat. Kljub temu pa v 539 primerih (39 odstotkih) posamezniki niso bili označeni za preobilne, čeprav bi glede na telesno maščobo morali biti.

Omenjeno je bilo najbolj očitno pri starejših ženskah. "Ženske se z leti soočajo z večjo izgubo mase kosti, kar zmede indeks telesne teže. Glede na nove raziskave se sklepa, da je 99.8 milijonov Američank preobilnih. Znanstveniki tako predlagajo, da se prag za indeks spusti za ženske na vrednost 24, za moške pa na 28.