Razdelili pa so že vsa cepiva, ki so bila predvidena za to. Kot piše Andreja Žibret, so na ZZV za Delo povedali, da je bilo povpraševanje po cepljenju otrok proti KME v okviru njihove akcije zelo veliko. Na brezplačno cepljenje, ki je bilo namenjeno samo otrokom ljubljanske regije, so starši otroke predhodno naročili in se bodo cepili v njihovi ambulanti. Od 15. do 20. februarja so cepili 140 otrok.

Ker so pred tremi leti po eni od raziskav na celjskem območju, v kateri je sodelovalo več kot 6000 staršev, ugotovili, da se približno četrtina staršev ne odloči za cepljenje otrok, ker ga je treba plačati oziroma je cena cepljenja previsoka, so se odločili za preventivno akcijo, ki spominja na tržno akcijo, v kateri ponujajo, denimo, krofe.

Brezplačno cepljenje so ponudili otrokom, za katere so se starši odločili za cepljenje na novo, pa tudi tistim, ki morajo prejeti poživitveni odmerek cepiva. Kot piše Delo, pa za vsa nadaljnja potrebna cepljenja proti KME ponujajo za desetino nižjo ceno za otroke, ki je 27,90 evra namesto 31 evrov, kar pomeni, da starši plačajo 3,10 evra manj. Cena za odrasle pa je 32 evrov. Cene med različnimi ZZV pa se razlikujejo, Žibretovi pa ni uspelo dobiti pojasnila, zakaj ni enotne cene za cepljenja proti KME po vsej Sloveniji. Tako znaša znižana cena za odmerek v Ljubljani kar 9,90 evra več kot v Kranju in 2,10 evra več kot v Murski Soboti.

Sicer pa je osnovno cepljenje proti KME sestavljeno iz treh odmerkov: prvi je priporočljiv pozimi, drugi od 14 dni do tri mesece po prvem in tretji od devet do 12 mesecev po drugem; poživitveni odmerki pa sledijo na tri oziroma pet let.

Ob dilemah o dobičkih, ki jih s cepljenjem kujejo farmacevtske družbe in tudi sami zavodi, pa so tu še dileme nekaterih staršev, ali naj otroka cepijo ali ne. Po slovenskih raziskavah imajo lahko bolniki, ki prebolijo klopni meningoencefalitis, hude nevrološke in psihološke posledice; lahko trajno ohromijo, imajo prizadet sluh in motnje spomina. Na IVZ zagotavljajo, da so cepiva zelo varna. Ob vseh dilemah ter tehtanju prednosti in slabosti pa se mora vsak starš za svojega otroka odločiti sam, svetuje Andreja Žibret v Delu.