Po podatkih Mednarodne zveze za boj proti raku za to boleznijo vsako leto zboli več kot 12,7 milijona ljudi, umre pa jih okoli 7,6 milijona. V Sloveniji pa po podatkih Onkološkega inštituta Ljubljana za rakom letno zboli okrog 12.000 ljudi, umre pa jih približno 6000. Pri moških je v Sloveniji najpogostejši pljučni rak, v naslednjih letih pa naj bi ga na prvem mestu zamenjal rak prostate. Pri ženskah je najpogostejši rak dojk.

Kot poudarjajo zdravniki, lahko velik delež rakavih obolenj preprečimo z zdravim načinom življenje, na primer z uravnoteženo prehrano, redno telesno aktivnostjo, izogibanjem debelosti, kajenju, alkoholu in pretiranemu izpostavljanju soncu ter z zaščito pred okužbami, ki povzročajo raka.

Evropska komisija je na predvečer svetovnega dneva objavila prve evropske smernice za zagotavljanje kakovosti na področju presejalnih ukrepov in zgodnjega odkrivanja ter diagnoze raka debelega črevesa in danke. Gre za drugo najpogosteje odkrito vrsto raka v EU ter drugi najpogostejši vzrok smrti zaradi raka v EU.

Rak debelega črevesa in danke namreč predstavlja enega od sedmih primerov novo odkritih rakov in eno od osmih smrti zaradi raka. Za zmanjševanje števila smrtnih primerov zaradi raka debelega črevesa in danke pa je ključno izboljšanje diagnoze in presejalnih ukrepov.

V EU je rak drugi najpogostejši vzrok smrti, za njim vsako leto zboli 2,5 milijona prebivalcev EU.

Svetovni dan boja proti raku se vsako leto osredotoča na različne problematike, letos je izpostavljeno seznanjanje otrok in najstnikov s pomenom izogibanja pretirani izpostavljenosti UV-žarkom.

V začetku marca bo tudi svetovni teden boja proti raku, ki bo potekal pod geslom Tudi cepljenje varuje pred nekaterimi raki, so zapisali na spletni strani Zveze slovenskih društev za boj proti raku.