Nekateri si pomagajo z dolgimi klepeti, drugi z gibanjem, tretji s hobiji, četrti z razvajanjem v welness centrih. Le redko pa pomislimo na to, da ima veliko vlogo pri našem počutju tudi pravilna prehrana - naš odnos do hrane in pijače, vsebina jedilnika, priprava, postrežba in uživanje hrane.

Preglejte shrambo

Če tudi vam nenehno zmanjkuje energije in ste že zjutraj utrujeni, čeprav ste dovolj spali, potem je čas, da pogledate v svoj hladilnik in shrambo. Hrana, ki nam hitro dvigne raven sladkorja v krvi, kot so na primer sladke gazirane pijače ali prigrizki, ga tudi hitro zniža, zato smo kmalu utrujeni in brezvoljni in potrebujemo spet novo dozo energije. Tako se lahko hitro znajdemo v začaranem krogu nenehnih izletov do hladilnika, iz katerega po navadi vzamemo najbolj nezdrave stvari.

Kdor hoče uživati ob pogrnjeni mizi, obenem pa z vsem, kar poje in popije, tudi koristiti organizmu, naj izbira čimbolj naravna, polnozrnata in polnovredna (neprečiščna, nepredelana) živila.

Zato poskrbite, da boste kupovali in izbirali kakovostnejšo hrano, ki se v organizmu razgrajuje in sprošča hranilne snovi počasi. Takšni so na primer polnovredni kosmiči ter neoluščen riž, polnozrnat kruh in testenine, ki vsebujejo polnovredne, sestavljene ogljikove hidrate, vitamine iz skupine B, cink in magnezij. Energija, ki jo z njimi vnesemo v telo, se sprošča postopoma, zato se kasneje raven sladkorja niža počasneje in zaradi tega se praviloma tudi občutek utrujenosti ne pojavi zaradi hitrega padca sladkorja v krvi.

Poskrbite tudi za dovolj svežega sadja in zelenjave, ki vas bosta napolnila z novo energijo, vendar bodite previdni pri obrokih. V enem obroku pojejte samo peščico posameznega sadja, saj tudi sadje vsebuje naravni sladkor, zato ni dobro, da ga v telo naenkrat vnesete preveč.

Ste morda slabokrvni?

Utrujenost, razdražljivost, težave s koncentracijo in oslabljen imunski sistem so lahko tudi posledica slabokrvnosti, ki se pogosteje pojavlja pri ženskah v rodnem obdobju (izguba krvi z menstruacijo). Pri takih težavah si lahko pomagate z nemastnim rdečim mesom, ki vsebuje železo, vitamin B12 in folno kislino. Vitamin B12 je pomemben za nastanek rdečih krvničk ter vpliva na dobro delovanje živčnega sistema. Tudi ovseni kosmiči vsebujejo vitamine skupine B, železo in cink, zato prav tako pomagajo pri nastajanju rdečih krvničk in oskrbi telesa s kisikom, vsebujejo pa tudi vitamin B12, ki ga sicer najdemo v glavnem le v hrani živalskega izvora, zato so polnozrnati ovseni kosmiči odličen izbor tudi za vegetarijance.

Železo iz mesa organizem dobro absorbira, za razliko od tistega, ki prihaja iz žitaric in zelenjave. Absorpcijo železa iz te vrste hrane pa lahko pospešimo z dodajanjem vitamina C v prehrano. Najboljši je tisti iz sveže stisnjenih citrusov, zato si čim večkrat privoščite naravni sok, priporočljivi so tudi paprika, kivi, peteršilj ipd.

Tudi betakaroten, predstopnja vitamina A, izboljša absorpcijo železa v prebavilih, najdemo pa ga v korenju, rižu, koruzi, pšenici, bučah, marelicah. Z zadostno količino betakarotena lahko telo tudi bolje izkoristi energijo, ki jo ima na voljo.

Za piko na i so seveda potrebni še ustrezna količina športa (gibanja, na prostem ali v zaprtem prostoru) pa seveda zvrhana mera sproščujočega aktivnega počitka in spanca, sprostitev in razbremenitev ter uživanje življenja. Zanimivo je namreč dejstvo, da je imunost tesno povezana tudi s psihičnim oziroma psihofizičnim in psihosocialnim stanjem posameznika.

Spite dovolj?

Da boste jeseni bolj zdravi in vitalni, si zagotovite zvrhano mero gibanja na svežem zraku, učinkovito sprostitev in razbremenitev, potreben počitek in dovolj spanca. Zagotovite si tudi najmanj pet obrokov na dan. Vsako noč si privoščite dovolj spanja, vsaj osem ur oziroma toliko, kot jih potrebujete, da se zbudite naspani, saj bo tudi to odpravilo nepretrgano utrujenost in slabovoljnost.

Če težave kljub temu ne prenehajo, pojdite k zdravniku, saj gre verjetno za katero od bolezni, motenj ali poškodb, ki terjajo strokovno medicinsko obravnavo. Kronična utrujenost je na primer lahko znak za sinusitis, vnetje sinusov, ki ga tudi zdravniki vedno takoj ne opazijo. Lahko gre tudi za nepravilno delovanje ščitnice, trebušne slinavke, jeter ali kaj drugega, kar pa lahko ugotovi samo zdravnik. m