IVZ v letnem poročilu za leto 2009 navaja, da je bilo lani prijavljenih 245 primerov genitalnih bradavic, 130 primerov spolno prenesenih klamidijskih okužb, 112 primerov nespecifičnega uretritisa, 49 primerov zgodnjega sifilisa, 17 primerov neopredeljenega sifilisa, 10 primerov poznega sifilisa, 68 primerov genitalnega herpesa, 30 primerov gonoreje ter dva primera izcedka iz sečnice moškega.

Lani so bili prijavljeni trije primeri klamidijskih okužb več kot leta 2008 in dobrih 30 odstotkov manj kot v letu 2007. Na IVZ ocenjujejo, da je v Sloveniji opravljenih relativno malo laboratorijskih preiskav na klamidijsko okužbo in številne okužbe ostanejo neprepoznane, s tem pa se zamujajo priložnosti za zdravljenje in preprečevanje poznih posledic za reproduktivno zdravje žensk. Prijavljenih je bilo tudi 245 primerov genitalnih bradavic, kar je kar 80 odstotkov več kot v letu 2008 in največ v zadnjih devetih letih.

Več kot polovica spolno aktivnih oseb naj bi se v svojem življenju okužila z vsaj enim spolno prenesenim genotipom hpv. Velika večina teh okužb spontano mine, redke pa lahko trajajo dolgo in privedejo do različnih bolezenskih sprememb. V zadnjih dveh letih je močno naraslo tudi število prijav zgodnjega sifilisa, zlasti pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, tudi med znano okuženimi s hiv.

V letu 2009 je bilo prepoznanih 48 primerov okužbe s hiv, enako kot v letu 2008 in 35 več kot pred desetimi leti. Najbolj prizadeta skupina so moški, ki imajo spolne odnose z moškimi. Z virusom hiv je sicer okužena manj kot ena oseba na 1000 prebivalcev, vendar število okuženih narašča.

Zdravstvena oskrba vseh bolnikov s spolno prenesenimi okužbami mora poleg zdravljenja vključevati tudi svetovanje za varnejšo spolnost, obveščanje in zdravljenje spolnih partnerjev. Ker je breme različnih spolno prenosljivih okužb nesorazmerno veliko med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, je promocija odgovorne in varnejše spolnosti, vključno s promocijo uporabe kondoma, v tej skupini še posebno pomembna, menijo na IVZ.