Nevarnost širjenja okužbe pa ni omejena samo na istospolno usmerjene moške, saj so slednji pogostokrat poročeni z ženskami ali pa imajo spolne partnerice, s katerimi želijo "zakriti" svojo spolno usmerjenost. Humanitarne organizacije zaradi zaskrbljujočega števila okuženih z virusom HIV pozivajo k boljši obveščenosti ljudi in večji pomoči v boju proti virusu.

Znanstveniki z univerze Oxford so ugotovili, da je veliko število okuženih istospolno usmerjenih moških posledica "kulturnih, verskih in političnih predsodkov zoper homoseksualnost". Vodja raziskave Adrian Smith je za BBC dejal, da je v podsaharskih družbah prisotno "stigmatiziranje in nestrpnost zoper homoseksualce". Ravno zaradi tega so najbolj prizadeti homoseksualni moški, ki imajo pogosteje tvegane spolne odnose in več spolnih partnerjev.

Na svetu je z virusom HIV okuženih že 33 milijonov ljudi

Borec za pravice homoseksualcev George Kanuma je dejal, da je izobrazba ključna v omejevanju širjenja okužb z virusom HIV. "Veliko število afriških homoseksualcev svojo spolno usmerjenost skriva in se poroča z ženskami ter ima otroke. Večina ve, da se lahko okužijo med spolnim odnosom z ženskom, vendar ne, da se lahko okužijo tudi med spolnim odnosom z moškim," je razložil Kanuma.

ZN ocenjujejo, da je po svetu z virusom HIV okuženih okoli 33 milijonov ljudi, dve tretjini pa jih živi v podsaharski Afriki.