Gruzija je medtem zaradi ruskega posredovanja izgubila nadzor nad deli Chinvalija, ki jih je osvojila ponoči. Ruski tanki in enote topništva so "uničili" gruzijske položaje okoli Chinvalija, je sporočil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva. Kot so pojasnili iz Moskve bodo dodatne enote pomagale zaščititi ruske mirovne sile in lokalno prebivalstvo v Južni Osetiji, kjer ima večina prebivalcev rusko državljanstvo.

V spopadih, ki so se nato vneli med gruzijskimi in ruskimi silami je po navedbah gruzijskega zunanjega ministrstva padlo več žrtev. Ruska letala naj bi bombardirala tudi gruzijska vojaška letališča, so še sporočili iz Tbilisija.

Tudi na ruski strani je bilo ubitih že najmanj deset vojakov. Sicer pa se ruska vojska že približuje Chinvaliju. Na poti v Chinvali naj bi bilo okoli 50 ruskih tankov in tovornjakov z vojaki, dosegla pa naj bi že severni del mesta.

Gruzija: Če so ruske sile v državi, to pomeni vojno

"Če je res, da so bile ruske enote in orožje poslani v Gruzijo, bo to pomenilo, da smo v vojni z Rusijo," je sporočil predstavnik gruzinskega sveta za nacionalno varnost Aleksander Lomaja.

Gruzijske oblasti sicer trdijo, da so njihove sile sestrelile dve ruski vojaški letali. Tiskovni predstavnik gruzijskega notranjega ministrstva Utiašvili je povedal, da sta bili letali sestreljeni, ko sta napadli gruzijsko ozemlje, ni pa želel navesti vrste letal in drugih podrobnosti.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je v svoji prvi izjavi po zaostritvi nasilja sporočil, da bo Rusija zaščitila svoje državljane in ne bo dovolila, da bi številni smrtni primeri ostali nekaznovani, poroča dpa. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je dejal, da obstajajo dokazi o etničnemu čiščenju v južnoosetijskih vaseh.

Sakašvili: Rusija je čakala na olimpijske igre

Predsednik Gruzije Mihail Sakašvili je po vojaško ofenzivo proti Južni Osetiji na drugi strani utemeljil z obvarovanjem ozemeljske celovitosti Gruzije. Rusijo je obtožil tudi, da je napade na Gruzijo namerno časovno usklajevala z olimpijskimi igrami na Kitajskem. "Poglejte, kako dobro je bil trenutek izbran. Olimpijske igre, nihče se ne zmeni za politiko," je dejal gruzijski predsednik in še dodal, da je Rusija napade pripravljala več let.

VS ZN bo medtem v luči naraščajočih napetosti v Južni Osetiji danes v New Yorku nadaljeval nujno zasedanje. Zasedanje, ki je na zahtevo Rusije potekalo že v noči na petek, naj bi se nadaljevalo popoldne po krajevnem času.