"Napad je v teku, spopadi pa potekajo v okolici Chinvalija," je povedal tiskovni predstavnik gruzijskega notranjega ministrstva Šota Utjašvili. Gruzijska vlada se je namreč odločila, da bo znova vzpostavila "ustavni red" v pokrajini, ki se je od Gruzije odcepila v začetku 90. let prejšnjega stoletja.

Obkolitev južnoosetijske prestolnice le nekaj ur po tem, ko je Gruzija razglasila enostransko prekinitev ognja, je potrdil tudi gruzijski minister za združitev Temur Jakobašvili, ki je sicer poudaril, da Tbilisi ni nameraval napasti Chinvalija, temveč "nevtralizirati položaje separatistov". Dodal je, da je gruzijska vojska doslej zasedla osem južnoosetijskih vasi.

Po poročanju ruskih medijev in južnoosetijskih oblasti so pokrajino bombardirali tudi gruzijska vojaška letala. "Gruzijska letala SU-25 so odvrgla bombe na nedolžne civiliste v republiki Južni Osetiji," piše na spletni strani vlade te separatistične pokrajine.

Gruzijska vojska obstreljuje s topništvom in težkim orožjem

Južnoosetijska stran je še sporočila, da gruzijska vojska Chinvali obstreljuje s topništvom in težkim orožjem iz gruzijskih vasi Nikozi in Ergneti, ob svitu pa je bilo slišati tudi streljanje iz avtomatskega orožja. Nad mestom se je vil velik oblak dima, še vedno pa odmevajo eksplozije in topniško orožje.

Južnoosetijski predsednik Eduard Kokoiti je sporočil, da njegove sile še vedno nadzorujejo Chinvali in da spopadi potekajo na obrobju mesta. "Položaj je popolnoma pod nadzorom," je zatrdil.

Spopadi, v katerih je bilo doslej ubitih najmanj 15 ljudi, so izbruhnili le nekaj ur potem, ko je Gruzija razglasila enostransko prekinitev ognja in ko sta se sprti strani dogovorili, da se bosta danes sestali na pogovorih. Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili je ob razglasitvi prekinitve ognja Južni Osetiji znova ponudil široko avtonomijo in pozval k ustavitvi nasilja. "Ustavimo to spiralo nasilja ... Obnovimo pogajanja," je poudaril v televizijskem nagovoru.

VS ZN poziva državi, naj ustavita nasilje in se vrneta za pogajalsko mizo

Zaradi spopadov v Južni Osetiji se je na izredni seji na zahtevo Rusije že sestal Varnostni svet ZN, ki je razpravljal o ruskem predlogu izjave s pozivom Gruziji in Južni Osetiji, naj ustavita nasilje in se vrneta za pogajalsko mizo. Varnostni svet ZN ni sprejel ruskega predloga, je pa izrazil zaskrbljenost zaradi poslabšanja razmer v Južni Osetiji.

Iz Kremlja so sicer medtem sporočili, da Rusija razmišlja o "nujnih ukrepih za vrnitev razmer v Južni Osetiji v mirno stanje".